Мјештани Мотика најављују протест јер нема краја реконструкцији улице и мостића

Милош Васиљевић
Мотике
Foto: Град Бањалука | Мотике

БАЊАЛУКА – Становници бањалучког насеља Мотике незадовољни су најавом градских власти да ће уклањање старог и изградња новог моста преко Широке Ријеке, у оквиру реконструкције улице Краља Александра I Карађорђевића, трајати још скоро три мјесеца, због чега најављују протесте.

Одјељење за саобраћај и путеве бањалучке Градске управе обавијестило је, наиме, јуче грађане да ће од сутра, 16. фебруара од осам часова, бити обустављен саобраћај за сва возила у улици Краља Александра I Карађорђевића на мосту преко Широке Ријеке (Раковац) према Мотикама, због извођења радова уклањања старог и изградње новог моста. Предвиђено је да радови на изградњи моста, односно обустава саобраћаја траје 85 дана.

Мјештани наводе да је реконструкција дјела улице у дужини од километар почела још 7. септембра прошле године и да су сви радови требали да буду готови 6. марта.

Кажу да им није јасно зашто ће радови на новом мостићу, који је наглашавају, дужине двадесетак метара, трајати чак скоро три мјесеца и поручују да не желе да иду заобилазним путевима и губе и вријеме и новац.

Мјештанин Драган Петрић рекао је за “Глас“ да је рок за  завршетак радова санације мостића био 6. март.

-  Добили смо упуте да се иде алтернативним путем на  Дракулић  и Сарачицу. То значи  сви који иду на посао или у школу морају устати најмање пола сата раније. Уз то, потрошња горива биће већа, а аута су нам већ похабана. Нека нешто импровизују - прво да нам омогуће пролазак па онда да руше. У супротном биће блокада и протести. И ми плаћамо порезе, комуналне накнаде, таксе за путеве али не заслужујемо овакав третман  - рекао је Петрић.

Становник Мотика Дејан Товиловић каже да су Мотике једно од насеља  у којем је у посљедњих неколико година дошло до наглог  насељавања и на стотине аутомобила  свакодневно иде тим путем према граду, па затварање саобраћајнице за неприхватљиво.

-Изградња једног километра пута почела је 7. септембра  прошле године. У питању је наставак реконструкције улице краља Александра  Карађорђевића из правца Петрићевца према Мотикама. У том временском периоду, како нам је речено, требало је да буде изграђен и мост. Надлежни нас сада обавјештавају како ће за градњу мостића  од двадесетак метара требати наредних 85 радних дана - рекао  је Товиловић.

Према његовим ријечима, ово ће створити додатне проблеме мјештанима који свакодневно иду у град.

 - Све ће то урадити на начин да главну саобраћајницу затворе за све  аутомобиле  и да нас преусмјере по локалним брдима и  насељима гдје су саобраћајнице уске. То је за нас неприхватљиво, јер смо неколико  километара од града а мораћемо да путујемо и по пола сата дуже – рекао је Товиловић.

Родитеље дјеце која иду у школу забринути су за њихову бебједност. Једна мјештанка Мотика каже да привремени мост за пјешаке, који је већ направљен близу садањег моста не дјелује безбједан.

-Наша дјеца треба да пролазе тим путем, а метар од њих багер руши мост. Приморани само да идемо алтернативним правцима који су исто тако пропали и на којем рупе стоје годинама. Мора се пронаћи заједничко рјешење које ће  одговарати и мјештанима  и извођачу радова  - рекла је мјештанка Мотика С.Т.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Мотике Драган Цигановић каже да шест година ходају у блату, јер пут парцијално ради, а моно је и других проблема који их муче.

Градски менаџер Бојан Кресојевић, рекао је за “Глас Српске“ да ће посјетити ово насеље вечерас те разговарати о проблемима који муче становнике Мотика.

 - Бићемо вечерас са грађанима од 18 часова на лицу мјеста да поразговарамо о њиховим ставовима и проблемима, шта сматрају да није оптимално и да на лицу мјеста предузмемо кораке, те да релаксирамо ситуацију. Биће то прилика да и они нас упознају  да видимо шта је за њих највећи проблем и шта можемо предузети – рекао је Кресојевић.

Из ресорног одјељења за саобраћај и путеве позвали су на опрез и разумијевање свих учесника у саобраћају.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана