Мјештани Љубачева мјесецима кубуре са несташицом воде

Катарина Шапоња
Мјештани Љубачева мјесецима кубуре са несташицом воде

БАЊАЛУКА - Љетне температуре ове године свакако су неподношљиве, али када на то додамо и несташицу воде, доведемо се до ситуације да немамо могућност да испунимо ни основне људске потребе.

Овако причају мјештани дијела Љубачева који наглашавају да проблем са снабдијевањем водом имају од половине априла па тако нека домаћинства воду немају мјесецима, а поједина добију воду на пар сати.

Члан Савјета мјесне заједнице Љубачево Раденко Вујасин истакао је како се мјештани веома тешко сналазе те морају плаћати цистерне са водом како би преживјели.

- Велика је огорченост међу мјештанима, јер 152 борца живе у овом селу, од чега су њих 52 рањена у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату - навео је Вујасин те додао како је мјештанима тешко када цијели дан раде на њиви и дођу кући, а немају воде да се окупају.

Према његовим ријечима, за то вријеме на телевизији стално гледају отварање обновљених улица, паркова и модернизовање, док су 19 километара од града суве славине.

- Обраћали смо се надлежним институцијама, али они не слушају народ. Имали су четири године да поправе кварове, а ништа нису урадили о том питању - појаснио је Вујасин.

Како каже, народ је спреман да изађе на протесте и блокира путеве уколико надлежни ускоро нешто не предузму о том питању.

- У марту и мају са “Водоводом” смо имали збор грађана цијеле ове регије, гдје су нам само замазали очи, а воде још нема - рекао је Вујасин.

С друге стране, из предузећа “Водовод” наводе како је иста ситуација из године у годину те како није у питању цијело Љубачево него неких 30 домаћинстава која су изузетно високо па нема довољно притиска да до њих дође вода.

- Важно је рећи да је Гашића врело, с којег се снабдијева и Љубачево, преполовило количину воде тако да је изузетно тешко одржати уредно снабдијевање водом, јер је отежано пуњење резервоара, а потрошња је константно велика - истакла је портпарол “Водовода” Бранка Ерић.

Како истиче Ерићева, Цивилна заштита редовно цистернама снабдијева све оне који затраже и достава буде исти дан те додаје да не стоји тврдња да нема никакве помоћи.

Предсједник Скупштине града Љубо Нинковић истакао је јуче како поред Драгочаја и мјештани Љубачева немају воду дужи период.

- Нажалост, о тим људима уопште нико не прича, јер они нису у могућности да скрену пажњу на свој проблем - навео је Нинковић.

Он каже како одређени пословни субјекти, људи и њихове животиње немају воде те како ће он пробати скренути пажњу људима из “Водовода” да покушају ријешити овај проблем.

Цистерна стигла у Пискавицу

Из “Водовода” су јуче истакли како су њихове екипе на терену због квара на пумпи на изворишту Бањица, а постављена је и цистерна у Пискавици и стајаће ту све док се ситуација не стабилизује.

- По распореду пуштања акумулације јуче је вода требало да буде пуштена према поткозарским селима, међутим прикупљена количина није довољна за цијели крак тако да ће успјети доћи само до Поткозарја - појаснили су из “Водовода”.

Према њиховим ријечима, због тога је постављена цистерна испред објекта мјесне заједнице у Пискавици и стајаће ту све док се ситуација не стабилизује те додају како су свјесни да ово додатно отежава ионако тешку ситуацију, али нема другог избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана