Мјештани Гајеве улице на мукама због реконструкције: Станари тешко до гаража и паркинга VIDEO

Јана Кезић
Foto: Д. Поздеровић

Реконструкција Гајеве улице у самом центру града траје од маја, од када је затворена за саобраћај, а незадовољни станари питају се како ће издржати буку и прашину те како да дођу до својих гаража.

Градоначелник Драшко Станивуковић најавио је завршетак радова у Гајевој улици тек у новембру, када ће ова улица постати пјешачка зона и добити “потпуно нову димензију”, у којој ће пјешаци имати приоритет.

- Наш је став да у ужем градском језгру заиста не би требало да се крећу и паркирају аутомобили те смо одлучили да изградимо најмодернију пјешачку зону са бројним садржајима - поручио је раније Станивуковић. Међутим, станари ове улице су огорчени јер им није обезбијеђен алтернативни пут за возила. Осим тога, потешкоће имају и запослени из оближњих радњи до којих се може доћи само овом улицом и који само тим путем могу да добију робу.

- Није у реду да радови толико дуго трају, јер то ствара велики проблем за вожњу, паркирање, али и кретање пјешака - рекао је за “Глас Српске” Бањалучанин Станислав Милојевић.

Сличног става је и Весна Моник која је рекла да је затварање ове улице направило велики проблем.

- Стварају се велике гужве, а нема мјеста за паркирање - казала је она.

Мјештанка Гајеве улице, која није жељела да јој објавимо име, рекла је да је немогуће ријечима описати како изгледа колапс због радова у овој улици.

- Нико се не пита како ће болесни и стари или они у колицима нешто обавити. Зашто нико није дошао да поприча са нама?  Паркинг иза Гајеве улице увијек је препун, а од када је она затворена, тамо је хаос - рекла је она.

С друге стране, радници који свакодневно раде и по највећој врућини, од седам до 17 часова, кажу да тај посао не може бити готов за кратко вријеме.

- Видите колико су захтјевни радови, заиста је потребно вријеме да се све квалитетно уради. Овдје смо сваки дан по десет часова, по врућини и у прашини - казао је радник који је замолио да му не објавимо име.

Градски менаџер Бојан Кресојевић казао је за “Глас Српске” да су учинили све да вријеме потребно за радове буде максимално скраћено.

- Мислим да ћемо, у односу на пројектованих шест мјесеци, успјети да скратимо на пет. То ће бити велика ствар за Бањалуку, јер претварамо саобраћајне површине у пјешачку зону, а сигурно је да ће то највише значити управо онима који живе у тој улици - рекао је Кресојевић и нагласио да ће за реконструкцију те улице бити издвојено око милион и по марака.

Додао је да схватају да је то за грађане у овом тренутку додатни напор, али ће сигурно бити презадовољни када се заврши овај пројекат. Таква искуства, како каже, имају са реконструкцијом паркића и улицом Бана Милосављевића.

“Боска”

Бојан Кресојевић каже да ће након реконструкције доставна возила имати приступ робној кући “Боска” на начин да ће моћи да се крећу са дозволом у одређеним временским интервалима те ће бити постављени покретни стубићи.

- Суштина је управо да то не буде саобраћајница, него интегрисани саобраћај који омогућава оно што је најнужније да се одвија моторним возилима - рекао је Кресојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана