Мјештани Доњег Буквалека траже нови пут и воду

Игор Пилиповић
Мјештани Доњег Буквалека траже нови пут и воду

Бањалука - Становници Доњег Буквалека најавили су протест уколико Градска управа не ријеши дугогодишње проблеме са снабдијевањем водом и лошом путном инфраструктуром у овом насељу.

На збору, који је одржан у суботу поподне, око 50 становника села изразило је незадовољство, јер се годинама занемарују проблеми путне комуникације према граду те снабдијевања водом у овом дијелу насеља. Мјештани су рекли да је ријеч о селу, које је удаљено само пет километара од центра града, а већи дио године нема воду. Кажу, и када је има, онда није исправна за пиће.

- Добијали смо обећања од градских власти да ће нам помоћи, али ништа није урађено. Вода је доведена на километар и по од нашег села, али нико нема намјеру да је споји са наших тридесетак кућа - казао је мјештанин Бошко Малбашић и додао да ће ако им град не ријеши ове горуће проблеме бити приморани да предузму радикалније мјере.

Поред недостатка воде, проблеме им ствара и пут без којег би могли и остати.

- Пут који води до овог дијела села просјечен је и дјелимично асфалтиран послије рата. У тим радовима учествовао је и град, али је прије неколико година, због тужбе једног Бошњака да пут нелегално иде преко његове земље, једна дионица затворена. Сада због друге тужбе пријети затварање друге дионице пута који води до овог села - рекао је мјештанин Жељко Ћутковић.

У Градској управи кажу да пут није у програму заједничке комуналне потрошње. Да би тај пут ушао у реализацију морају се најприје ријешити имовинско-правни односи, откупити земља од власника земљишта, а након тога направити пројектна документација за пут.

- У овој години није реално очекивати да се то деси, јер нису ријешени имовинско-правни односи, а не постоји ни пројектна документација за израду пута - рекао је начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић.

Што се тиче снабдијевања водом, каже Новаковић, надлежност је на Центру за развој и унапређење села.

- С обзиром на тренутну ситуацију и средства која смо добили од града, тешко је бити оптимиста. Потребан је потпуно нови цјевовод већег профила, да би они мјештани који су на мањој надморској висини, могли добити воду. Плански, мјештани овог насеља су предвиђени, међутим, предрачунска вриједност радова са свим другим потребним објектима кошта око 200.000 КМ, а ми та средства немамо - рекао је директор Центра за развој и унапређење села Миленко Шарић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана