Мјештани дијела Мањаче на мукама: Вилуси завијани и без воде

Јасмина Перишић
Мјештани дијела Мањаче на мукама: Вилуси завијани и без воде

Бањалука - Мјештани Вилуса остали су ових дана без воде јер је већина извора са којих су се снабдијевали пресушила, а како кажу, невоља никад не долази сама па су тако већ данима завијани у снијегу и леду.

- Ово је први пут да усред зиме останемо без воде, док смо љети на то навикли. Снабдијевамо се водом са извора из којих још тече вода. Носимо је у кантама и на тачкама. Сналазимо се како знамо и умијемо, а поједини мјештани иду и по километар да би дошли до извора -  рекао је мјештанин Вилуса Борислав Дринић.

Додаје да је крак водовода Бањица дошао пред село, али да је ту и остао јер су радови стали.

- Од 200 становника Вилуса обухватио је само пет домаћинстава који уредно имају воду док се ми остали патимо - жали се Дринић.

С обзиром на то да зимска служба чисти снијег само са главних саобраћајница, већина мјештана, како каже, не мрда из својих домова.

- Људи се сналазе како знају и чисте снијег коњима. Проблем је што само два човјека у селу имају коње и они не могу стићи све да очисте. Зимска служба чисти само до почетка села и то само када дјеца иду у школу. Три крака која воде за засеоке не чисте уопште. До сада је само једном прошао грн кроз засеоке и то чим је пао први снијег, а од тада ништа - казао је Дринић.

Предсједник мјесне заједнице Павићи којој припада и засеок Вилуси Новак Шипка потврдио је да је стање са водом рак-рана овог дијела Бањалуке, али да ситуација није боља ни када је чишћење снијега у питању.

- Наша мјесна заједница је добила 22 километра водовода, а потребно је најмање 50. Вилуси скоро да нису обухваћени. Стање када је зимска служба у питању је катастрофално. На Божић смо их звали да очисте пут да би се могла обавити сахрана - казао је Шипка.

У Градској управи кажу да нису заборавили на становнике Мањаче, али да се снијег чисти по распореду и у складу са материјалним могућностима.

- Сеоско подручје града обухвата 927 километара локалних и 969 некатегорисаних путева. Од тога је 890 километара асфалтирано док је остало макадам. С обзиром на велики простор и финансијску ситуацију, приоритет дајемо локалним путевима првог и другог реда, али и трећег реда на којима се одвија јавни превоз путника. У хитним случајевима чисте се и они путеви који нису планирани програмом рада зимске службе - рекли су у Градској управи.

Кажу да је наставак изградње водовода Бањица у плану али још није познато када ће до тога доћи.

- Имамо пројектну документацију. У току је припрема програма заједничке комуналне потрошње за ову годину, па је још рано да говоримо када ће бити наставак радова на Бањици - истакли су у Градској управи.

Градски путеви проходни

Сви путни правци на подручју Бањалуке проходни су и саобраћај се одвија без застоја, саопштили су јуче из Градске управе.

- Екипе зимске службе су на терену и превентивно посипају саобраћајнице и тротоаре сољу и абразивним материјалом, ради спречавања поледице - додали су у управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана