Мјештани Дервиша не вјерују у обећања из Градске управе: Ни бетон се неће стегнути до Нове године

Јасмина Салопек
Мјештани Дервиша не вјерују у обећања из Градске управе: Ни бетон се неће стегнути до Нове године

БАЊАЛУКА - Изградња моста преко Широке ријеке у Дервишима траје мјесецима, а према посљедњем обећању из Градске управе све би требало да буде завршено до Нове године, у шта огорчени мјештани и возачи не вјерују, тврдећи да радови тапкају у мјесту.

Представници савјета мјесних заједница Лазарево 1, Лазарево 2 и Залужани организовали су бројне протесте на градилишту због споре изградње и хаоса на заобилазници кроз ово насеље, упозоравајући да све предуго траје.

- Покушали смо указати на то да се на мосту скоро па ништа не ради те да би требало боље искористити вријеме како би ова дионица пута била што прије завршена и растеретио се саобраћај кроз ову тромеђу - рекао је за “Глас Српске” предсједник Савјета Мјесне заједнице Лазарево 1 Игор Видовић, напомињући да је градња почела љетос и да је нереално да за један такав мост треба седам мјесеци.

Према његовим ријечима, протестима у новембру покушали су указати на неозбиљност извођача радова.

- Обилазница иде кроз само насеље, кроз уску саобраћајницу и мјештани кроз чија дворишта сада пролазе возила не могу више то да трпе - појаснио је Видовић истичући да је ситуација небезбједна и за дјецу која тим путем иду у школу, али и да долази до честих саобраћајних незгода и несугласица међу возачима.

Након што су мјештани најавили нове протесте, истиче Видовић, на грађевини су се појавили представници градске администрације и обећали да ће посао бити завршен до 1. децембра.

- Радници су тај дан кренули са излијевањем бетона, а знамо да треба бар 28 дана да се он стегне како треба. То значи да бар до јануара тај дио посла неће бити готов, да би послије тога дошао слој асфалта, заштитна ограда и све што је потребно да мост профункционише.  Иако смо у старту знали да од тога нема ништа, макар смо на неки начин убрзали радове - казао је Видовић.

Ова саобраћајница, како је рекао, не би била толики проблем да није жила куцавица за  три насеља.

Екипа “Гласа” била је на лицу мјеста те се увјерила да су услови за кретање возила готово немогући, јер сваки пут када уском обилазницом наиђу два камиона или аутобус, настаје општи хаос и гужва.

У Градској управи рекли су да ће, према подацима Одјељења за саобраћај и путеве, мост бити завршен најдаље за двије седмице.

- Изградња је приведена крају, а у оквиру завршних радова у току је монтажа бетонских вијенаца, као и полагање ивичњака на мосту. Сви радови биће завршени најкасније за 15 дана, на задовољство мјештана Дервиша, али и свих оних који користе овај путни правац - казали су у Градској управи.

Подсјећамо да је ријеч о инвестицији вриједној пола милиона марака, која подразумијева изградњу новог моста са двије саобраћајне траке, тротоарима и свом пратећом инфраструктуром.

Пречица

Мјештанка Олгица Б. рекла је да се нада да ће градња моста бити брзо завршена.

- Бесмислено је да толико дуго трају радови на тако малом дијелу пута. Дешава се да возила заглаве у споредној улици па настане колона - рекла је ова мјештанка.

Мост је многима, каже она, био пречица до посла, продавница или кућа, а сада им умјесто 15 треба и до 30 минута да би обавили што треба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана