Мјештани Бистрице траже продужетак аутобуске линије

Јасмина Перишић
Мјештани Бистрице траже продужетак аутобуске линије

Бањалука - Мјештани Бистрице траже од Градске управе да им за двије станице буде продужена приградска аутобуска линија број шест Центар - Сарачица - Бистрица. На тај начин би се избјегло да ученици основне школе пјешаче три километра до учионица, а мјештани и више до кућа.

Члан Савјета мјесне заједнице Бистрица Недјељко Станивуковић каже да се аутобус предузећа "Бочац турс", када иде из центра града ка Бистрици, окреће на Јанковића брду, далеко од центра села.

- Највише ми је жао ђака. Не знам шта аутобуском превознику значе та три километра, поготово сада када је и гориво појефтинило. Када иду у град, мјештани се до аутобуске станице довозе аутомобилом или пјешаче. Тако је и када иду из града. Још је на Јанковић брду окретиште непрегледно, па угрожава учеснике у саобраћају. Правдају се да има аутобуса на другим линијама који пролазе кроз село, али не схватају да су ријетке и да су ти аутобуси претрпани - рекао је Станивуковић.

И мјештанин Боро Стјепановић сматра да су становници ускраћени бар за двије станице.

- Највећу потребу да аутобус дође у центар села имају старци, радници и ђаци. Ученици у поподневним часовима често дуже од сат времена чекају аутобус. Због тога кући иду пјешке или их родитељи возе. Настава у првој смјени се завршава у 13.05 часова, а дјеца и наставници имају аутобус у 13 и 14.30 часова. Аутобуси на другим линијама су препуни па и не стају. Увече када млади хоће до града исто имају аутобус само у 20 часова. Када би продужили линију, аутобус би имали сваких 45 минута - казао је Стјепановић.

Додао је да су надлежни предлагали да се поласци других аутобуса помјере по жељи мјештана, али да им то пуно не значи.

- Хоћемо нашу линију која вози сваких 45 минута. Не заслужујемо да се надлежни тако понашају према нама. Нико не ради на опстанку села и младих на селу, а редован превоз је један од главних предуслова за то - сматра Стјепановић.

У Градској управи кажу да поред школе и кроз центар Бистрице саобраћа линија са 36 полазака.

- Прошле године смо одржали састанак са представницима села и оставили им период да се изјасне када су им потребни додатни поласци, односно да ли је неопходно да се одређени полазак помјери како би им више одговарао. Нису нам то доставили, иако смо их и писмено опоменули. И овим путем их позивамо да се изјасне - рекли су у Градској управи.

Неоснован захтјев

Директор предузећа "Бочац турс" Слободанка Марчета кратко је прокоментарисала да је захтјев мјештана неоснован.

- Иза захтјева стоји нешто друго, а то не бих да коментаришем - рекла је Марчета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана