Мјештани Аде муку муче са саобраћајем

Илијана Божић
Мјештани Аде муку муче са саобраћајем

Становницима насеља Ада свакодневно је угрожена безбједност дуж магистралног пута Бањалука - Челинац, јер недостаје проширење за аутобуско стајалиште, а нема ни адекватне саобраћајне сигнализације, што отежава прелазак преко изузетно прометне саобраћајнице.

Управо због непрегледности је недавно аутомобил ударио дијете које је покушало да пређе пут, након што је изашло из аутобуса. Предсједник Савјета мјесне заједнице Ада Саша Мићић истакао је да на подручју ове мјесне заједнице постоје саобраћајни проблеми.

- Контактирали смо Градску управу и ЈП “Путеви РС” и упознали их са потешкоћама са којима се сусрећу становници Аде. Проблем би се могао ријешити постављањем семафора и стационарног радара - нагласио је Мићић.

Додао је да се мјештани насеља Ада осјећају запостављено, те да на рјешење многих проблема чекају веома дуго.

- “Путеви РС” нам одговарају да град није обезбиједио неопходну документацију, а из Градске управе кажу да рјешавање саобраћајно-безбједносних проблема није у њиховој надлежности - истакао је Мићић.

Нагласио је да су средином прошле године добили обећање да ће бити побољшана саобраћајна сигнализација на овој прометној магистрали, те да ће аутобуска станица бити измјештена, али све се одвија веома споро. Осим тога, велики проблем представља и раскрсница Булевара Степе Степановића и улице Палих бораца.

- Недостаје проширење за аутобус и из правца центра. Од прошле године са Градском управом радимо активно на рјешавању тог питања. Проблем пјешачког прелаза и раскрснице код борачког насеља је дугогодишњи, али конкретна рјешења нисмо добили - рекао је Мићић.

Становници су огорчени. Кажу да страхују за дјецу која иду у школу.

- Не треба да дођемо у ситуацију да неко, не дај боже, погине па да онда уводимо камере или радаре за ограничење брзине, као што је то у Зеленом виру. Заиста би град требало да поведе мало више рачуна јер у Ади су и борачке зграде и ту има ратних војних инвалида који немају никакву инфраструктуру да се крећу до аутобуских стајалишта или других садржаја - каже мјештанин Саша Радић.

Истиче да је аутобуско стајалиште на непрегледној кривини и без проширења, па аутобус зауставља саобраћај када прима или испушта путнике.

- То је проблем који неко дефинитивно треба да ријеши - додао је Радић.

Реконструкција

Из Одсјека за саобраћај у Градској управи истичу да је одлучено да град реконструише раскрсницу Булевара Степе Степановића и улице Палих бораца у насељу Ада.

- Све ћемо урадити да повећамо безбједност, најприје пјешака, а потом и свих учесника у саобраћају. Планирано је и постављање семафора. У склопу реконструкције аутобуска станица ће бити измјештена на безбједније мјесто и постављена на проширење - саопштили су из Одсјека за саобраћај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана