Мјеста за смеће у Рамићима има до јуна 2023.

Милош Васиљевић
Мјеста за смеће у Рамићима има до јуна 2023.

БАЊАЛУКА - Предузећа “Де­п-от” и “Чистоћа” требало би да наредне седмице сједну за преговарачки сто са представницима Градске управе, како би се што прије ријешио проблем који се тиче регионалне депоније у Рамићима.

Потврдио је ово за “Глас Српске” градски менаџер Бојан Кресојевић те нагласио да је неопходно наћи задовољавајуће рјешење за све стране.

- У понедјељак је заказан састанак представника града и предузећа “Чистоћа” и “Де­п-от”. Овај велики проблем захтијева вријеме да се ријеши, али идемо у том правцу - каже Кресојевић.

Истовремено са информацијом да је “Де­п-от” избрисан као носилац права власништва над регионалном депонијом у Рамићима, јавност је шокирала информација да су резервоари за депоновање при крају и да мјеста има најкасније до јуна 2023. године. Ове информације изнесене су на сједници Скупштине града, на којој је разматрана информација да је Републичка управа за геодетско и имовинско-правне послове (РУГИПП) избрисала “Де­п-от” из евиденције као власника депоније. Депонија је укњижена на “Чистоћу”, мада још трају поступци пред Врховним судом Републике Српске и Окружним судом Бањалука.

Технички директор “Де­п-о­та” Миленко Јаћимовић казао је за “Глас Српске” да се на депонији у Рамићима дневно одлаже 360 тона отпада.

- Не можемо да проширујемо капацитете, јер не смијемо ући у инвестицију док год се земљиште води на “Чистоћи”. Одборницима смо предочили размјере проблема те да је након уписа власништва на “Чистоћу” дошло до огромног проблема. У свим варијантама може доћи до блокаде, јер капацитета има још до јуна идуће године - рекао је Јаћимовић. Каже да ће, ако се не нађе рјешење, бити приморани да туже град са одштетним захтјевом од 25 милиона КМ.

- Кад би, хипотетички, “Чистоћа” данас преузела локацију депоније требало би им неколико година да крену у ову активност. Видјећемо шта се може учинити. Да ли ће то бити нека замјена или уступци у виду неке парцеле, видјећемо. Процес се мора одблокирати због добробити грађана - казао је Јаћимовић.

Предсједник Управног одбора “Чистоће” Немања Билановић рекао је за “Глас Српске” да у овом процесу највише трпи “Чистоћа”. Према његовим ријечима, у посљедњих 20 година платили су више од 20 милиона КМ за депоновање смећа на земљишту које им и припада.

- “Чистоћа” је 1970. изградила депонију којом је управљала до 2002. године док није изузета од стране града. То се показало незаконитим те је “Чистоћа” добила коначно рјешење након девет година спора и укњижена је као власник. Надамо се да ћемо у понедјељак наћи компромис - рекао је Билановић, додајући да ниједна страна не помишља да се прекине основна дјелатност.

Друге општине

Миленко Јаћимовић наглашава да ово није проблем само за Бањалуку, него и за околне локалне заједнице.

- Град Бањалука и околне општине одлажу на санитарној депонији, а капацитети су при крају. Годишње се одлаже око 131.000 тона смећа - каже Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана