Мјеста за отпад у Рамићима код Бањалуке има до краја године

Јана Кезић
Мјеста за отпад у Рамићима код Бањалуке има до краја године

БАЊАЛУКА - Најновија процјена о капацитету регионалне депоније у Рамићима, коју су урадила стручна лица, показала је да мјеста за отпад има до краја ове године, а не до јуна, како је раније речено.

Казао је ово за “Глас Српске” градски менаџер Бојан Кресојевић те истакао да је од предузећа “Де­п-от”, које управља регионалном депонијом у Рамићима, тражено да им доставе ту процјену.

- Када смо на састанку добили документ у којем пише да има мјеста за одлагање смећа до краја 2023, тражили смо да комисија, коју ће чинити представници града и других локалних заједница, анализира тај документ и да се тачно види колико можемо чекати, те да се одлучи на који се начин може реаговати - рекао је Кресојевић. На питање када је сљедећи састанак о овој теми, рекао је да још нема ту информацију јер нису добили сву документацију, укључујући и пројектну документацију за санацију.

- По нашем мишљењу, приступ “Де­п-о­та” није довољно систематичан. Они су у августу изашли са информацијом да ће доћи до блокаде у одлагању отпада, а у новембру су израдили елаборат који каже да се отпад може одлагати до краја 2023. године - рекао је Кресојевић. Додао је да су тај документ њима доставили тек на недавном састанку.

- То нам даје сумњу да “Де­п-от” из неких разлога жели да направи вјештачку кризу - казао је Кресојевић.

Технички директор “Де­п-о­та” Миленко Јаћимовић за “Глас Српске” рекао је да се санитарна касета не може направити за кратко вријеме, те истакао да је граду достављен документ који је сачинила стручна организација.

- Ако сумњају у стручну организацију која има одобрење од надлежног министарства и које имају лиценце, то је нешто друго. Зар је лоше што се управа предузећа на све начине бори да повећа капацитет депоније - рекао је Јаћимовић. Појаснио је да су од стручне организације “Гео Астор” наручили истраживање, снимање кота и висина, па су резултате презентовали на том састанку Кресојевићу, али и представницима осталих локалних заједница које користе депонију у Рамићима. 

- Од састанка је прошло 15 дана и још немамо повратну информацију. Ми смо анализе доставили и чекамо састанак, гдје ће “Чистоћа”, “Де­п-от” и град потписати споразум према којем се може ићи у проширење санитарне касете - каже Јаћимовић. Подсјетио је да, осим Бањалуке, на депонији у Рамићима смеће одлажу и Градишка, Лакташи, Прњавор, Челинац, Србац, Котор Варош и Кнежево. Дневни капацитет депоније је око 360 тона отпада.

- Дешавало се да у једном дану буде чак 500 тона смећа. Појачали смо активности радника машиниста те искористили специјалне машине које компактују отпад. Можемо мало још пролонгирати с обзиром на то да смо ишли на збијање отпада. На пола садашње површине смо већ достигли висину, а на другој половини има простора који се може добрим компактовањем продужити још неколико мјесеци - рекао је Јаћимовић.

“Чистоћа”

 Директор “Чистоће” Александар Бајић каже да је градски менаџер наредио да буде урађена анализа постојећег стања и могућности за депоновање.

- Имамо информацију да је “Де­п-от” урадио анализу и да санитарна касета може да издржи до краја ове године. Комунална предузећа могу несметано да користе депонију, а до тада ћемо имати конкретан став о питању свега, те ће се наћи рјешење између ова три правна субјекта - рекао је Бајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана