Мјеста у јавним вртићима нема за 2.300 малишана

Катарина Шапоња
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - На конкурсу Центра за предшколско васпитање и образовање у Бањалуци прошло је 389 малишана те су тако осигурали свој боравак у неким од јавних вртића у граду.

Наиме, конкурс је расписан за 410 мјеста, али како истиче директор центра Петар Јокановић уколико родитељи пријаве дијете са сметњама у развоју они пролазе на листи без бодовања.

- Таква дјеца приоритетно заузимају мјесто у вртићу, али група у којој бораве се умањује за троје дјеце, јер нам је то законска обавеза - појаснио је Јокановић.

Према његовим ријечима, било је готово 2.700 пријава, тако да је непуних 2.400 малишана остало без мјеста у јавном вртићу.

- Уколико неко одустане од тренутног мјеста прво дијете које је остало испод црте добија ту позицију - рекао је Јокановић те додао како су као и иначе најоптерећенији вртићи “Колибри” у Лазареву, “Невен” на Обилићеву, те “Радост” на Кочићевом вијенцу. 

Како наводи, ове године драстично је повећан број пријава за јаслице у Борику, конкретно у вртићима “Лептирић” и “Пинокио”.

- Тренутно се гради вртић “Наташа” у Борику, који би према информацијама града требало да буде завршен до краја септембра. Такође, имамо најаву да ће највјероватније град на Паприковцу и у Новоселији отворити по још један вртић - казао је Јокановић. 

Подсјећамо, родитељи дјеце која нису добила мјесто у јавном вртићу добијају субвенције из градске касе. Градоначелник Драшко Станивуковић је рекао да ће од децембра услиједити ново повећање субвенција, а потом и потпуно изједначавање цијена јавних и приватних вртића.

- Кренули смо од нуле, односно увели смо субвенције за приватне вртиће, које раније нису постојале. Почели смо од 60 КМ, јулску смо подигли на 100, а већ од августа субвенција за вртиће износиће 150 марака - истакао је раније Станивуковић.

Уколико двоје дјеце похађа вртић, како наводи, субвенција ће износити 350 КМ, што значи да ће једна породица добити 4.200 КМ подршке од града.

- Већ од децембра субвенције ћемо повећати на 220 КМ, након чега ћемо у потпуности изједначити цијене - рекао је Станивуковић.

ПОРАЖАВАЈУЋИ ПОДАЦИ

Предсједник Градског одбора ДЕМОС-а Бањалука Боран Босанчић оцијенио је да су поражавајући подаци пријема дјеце у јавне вртиће.

- Ови подаци које смо добили указују на озбиљан проблем са којим се суочавамо. Подсјећам, ми смо први указали на потребу за повећањем субвенција за родитеље и добро је да је дошло до тога, али наглашавамо да то није трајно рјешење које може одговорити на растуће потребе за предшколским образовање - истакао је Босанчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана