Мје­се­чно из­да­ју око 250 на­кна­дних до­зво­ла

Ве­сна По­по­вић
Мје­се­чно из­да­ју око 250 на­кна­дних до­зво­ла

Бањалука - Одјељење за прос­тор­но уре­ђење мје­се­чно обра­ди од 600 до 700 зах­тје­ва за ле­га­ли­за­ци­ју не­ле­гал­но са­гра­ђе­них обје­ка­та, а на осно­ву ко­јих у про­сје­ку из­да­ју око 250 на­кна­дних до­зво­ла.

Ре­као је то в.д. на­чел­ни­ка овог одјељења Сло­бо­дан Ста­на­ре­вић и до­дао да је по­дне­се­но око 9.000 зах­тје­ва за ле­га­ли­за­ци­ју.

- Нај­ве­ћи про­блем су не­по­тпу­ни зах­тје­ви. У ве­ли­ком бро­ју слу­ча­је­ва ни­су ри­је­ше­ни имо­вин­ско-пра­вни одно­си. Има­мо и ве­ли­ки број зах­тје­ва ко­ји сто­је, јер угла­вном људи не мо­гу да пла­те све тро­шко­ве. Ко­ли­ко год да су сни­же­не ци­је­не на­кна­да за ле­га­ли­за­ци­ју, про­блем су чес­то дру­ги тро­шко­ви ко­је овај про­цес са со­бом но­си - ка­зао је Ста­на­ре­вић.

До­дао је да је ме­ђу тим до­да­тним из­да­ци­ма нај­ве­ћи онај за изра­ду про­је­кта.

- У про­сје­ку је за то по­тре­бно око 1.000 КМ и мно­ги за то не­ма­ју па­ра. По­ку­ша­ва­мо гра­ђа­ни­ма што ви­ше иза­ћи у су­срет јер зна­мо да су те­шка вре­ме­на. Пра­кса је да ако на­кон три по­зи­ва ко­је им шаљемо сва­ки мје­сец стран­ка не до­ђе са тра­же­ним до­ку­мен­ти­ма, мо­ра­мо одби­ти зах­тјев за ле­га­ли­за­ци­ју - на­вео је Ста­на­ре­вић.

Ка­же да 30 од­сто гра­ђа­на још ни­је по­дни­је­ло зах­тје­ве за ле­га­ли­за­ци­ју.

- Раз­го­ва­рао сам са ми­нис­тар­ком за прос­тор­но уре­ђење, гра­ђе­ви­нар­ство и еко­ло­ги­ју РС Сре­брен­ком Го­лић да рок за ле­га­ли­за­ци­ју бу­де про­ду­жен бар још по­ла го­ди­не ка­ко би­смо и тим гра­ђа­ни­ма да­ли мо­гу­ћност да пре­да­ју зах­тје­ве. На­дам се да ће то при­хва­ти­ти - на­вео је Ста­на­ре­вић.

Гра­ђа­ни тврде да је, и по­ред смањења по­је­ди­них на­кна­да, сам про­цес ле­га­ли­за­ци­је при­ли­чно скуп. Ка­жу да но­си до­да­тне тро­шко­ве, као што су та­ксе и изра­да про­је­кта. 

- До­би­јање до­ку­мен­та­ци­је ко­ју је тре­ба­ло при­ло­жи­ти уз зах­тјев за ле­га­ли­за­ци­ју ни­је бес­пла­тно. Док сам све то пла­ти­ла и обе­зби­је­ди­ла но­вац за накнаду за ле­га­ли­за­ци­ју, би­ло ми је по­тре­бно ви­ше од го­ди­ну - ре­кла је мје­штан­ка Па­при­ков­ца Љуби­ца Абу­то­вић.

Ле­га­ли­за­ци­ја пред­ставља на­кна­дно из­да­вање ло­ка­циј­ских усло­ва, гра­ђе­вин­ске и упо­тре­бне до­зво­ле за обје­кте из­гра­ђе­не без гра­ђе­вин­ске до­зво­ле или на ко­ји­ма је при­ли­ком гра­ђења од­ступљено од те до­зво­ле и гла­вног про­је­кта. У гра­ду је би­ло мо­гу­ће ле­га­ли­зо­ва­ти са­мо обје­кте ко­ји су из­гра­ђе­ни или чи­ја из­градња је за­по­че­ла до 24. ма­ја 2013. го­ди­не.

Гра­ђе­вин­ске до­зво­ле

Од по­чет­ка го­ди­не из­да­то је 125 до­зво­ла за из­градњу ку­ћа, стам­бе­них згра­да, прои­зво­дних по­го­на и дру­гих обје­ка­та.

- Ако до­би­је­мо по­тпу­ну до­ку­мен­та­ци­ју, из­да­вање до­зво­ле тра­је нај­ду­же три да­на. Ме­ђу­тим, чес­то до­би­је­мо не­по­тпу­не зах­тје­ве ко­ји за со­бом по­те­жу че­кање док стран­ка ком­пле­ти­ра до­ку­мен­та­ци­ју - ре­кли су у Одјељењу за прос­тор­но уре­ђење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана