Мјесечне карте за пензионере јефтиније од 1. јула

Александра Тодоровић
Мјесечне карте за пензионере јефтиније од 1. јула

БАЊАЛУКА - Мјесечне карте за све пензионере у јавном превозу појефтиниће од 1. јула за 20 одсто, а до краја године њихова цијена требало би да буде нижа и до 50 одсто.

Најавио је ово градоначелник Драшко Станивуковић на јучерашњој конференцији за медије и додао да ће цијена бити нижа за више од три КМ.

- Карта је била око 21 КМ, а сада ће бити око 17 КМ, што је око 3,4 КМ јефтиније у односу на цијене прије појефтињења - нагласио је Станивуковић.

Како је рекао, град није одустао од бесплатног превоза за пензионере, али је додао да се то питање мора рјешавати системски и у етапама.

- Циљ је да идуће године мјесечна карта за пензионере буде јефтинија од 40 до 50 одсто - навео је Станивуковић.

Директор “Аутопревоза” Дејан Мијић потврдио је за “Глас Српске” да су превозници са градоначелником пронашли заједнички језик у вези са нижим цијенама карата за пензионере.

- Град ће плаћати уведено снижење од 20 одсто за пензионере, што је до сада била обавеза превозника - казао је Мијић.

Додао је да је током пандемије значајно смањен број путника и полазака, а самим тим и приход предузећа која се баве овом дјелатношћу, па добијеном помоћи нису успјели да покрију ни дио дугова.

- Прије појаве вируса корона град није субвенционисао превознике, али због пандемије која је донијела велике финансијске губитке град је за све превознике на подручју Бањалуке обезбиједио 300.000 КМ - рекао је Мијић.

Нагласио је да је “Аутопревоз” раније захтијевао од града додатна финансијска средства како би побољшали услове у којима тренутно раде.

- Властитим средствима смо покренули увођење ГПС услуге, јер сматрамо да би требало да се модернизујемо и угледамо на европске градове, њихов систем рада и возне јединице. Потребна су нам средства за одржавање аутобуса, климатизацију, редовну дезинфекцију, поправке, техничке прегледе и све остале издатке који се морају редовно финансирати - истакао је Мијић.

Нагласио је да је “Аутопревоз” раније увео одређене повластице за поједине категорије становништва, као што су слабовиди, особе са инвалидитетом и ратни војни инвалиди.

Пензионер Бранко Б. казао је да је ово мала, али важна подршка за пензионере.

- Надам се да ће ускоро превоз за најстарију популацију бити бесплатан - рекао је овај пензионер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана