Мјесец посвећен домаћим производима

Маја Станојевић
Мјесец посвећен домаћим производима

БАЊАЛУКА - “Дани домаћих производа - Бањалука 2020” биће свечано отворени данас у 15 часова на платоу испред “Крајишке куће”, а током мјесец дана, колико ће трајати ова манифестација, прилику да изложе производе добиће пољопривредна газдинства која имају потписан уговор са “Крајишком кућом”.

Казао је ово за “Глас Српске” директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић и додао да ће тематски догађаји бити организовани сваког четвртка и петка од 15. октобра до 13. новембра.

- Ову манифестацију организујемо с циљем промоције аутентичних пољопривредних производа и подстицања развоја домаће пољопривредне производње. Сваког четвртка и петка, од 15 до 18 часова, испред “Крајишке куће” биће представљени домаћи пољопривредници, а посјетиоци ће имати прилику да дегустирају и по сајамским цијенама купе изложене производе - казао је Илић.

За потребе манифестације испред “Крајишке куће” већ је постављено 13 штандова, на којима ће током тематских догађаја произвођачи изложити понуду.

- Ово је први пут да смо покренули овакву манифестацију с циљем промовисања домаћих производа. Имамо у плану да на овом платоу сваке године у јесен организујемо сличне манифестације на којима ће се моћи дегустирати домаћи производи, а тако ћемо уједно промовисати и наше партнере који се баве производњом и прерадом домаћих производа - нагласио је Илић.

Додао је да је број излагача и штандова ограничен због епидемиолошких мјера.

- Задовољни смо досадашњим радом “Крајишке куће”. Пандемија вируса корона није утицала на продају и пласман производа. У наредном периоду планирани су грађевински радови и уређење објекта у Требињу, у којем ће бити отворена “Крајишка кућа” - рекао је Илић.

Илић је најавио да ће ускоро бити отворени и објекти “Крајишке куће” у Београду и Новом Саду с циљем повећања производње и пласмана домаћих аутентичних крајишких производа.

Тематски догађаји

У оквиру “Дана домаћих производа” биће организовано пет тематских догађаја.

- Наприје слиједе “Слатки дани”, 15. и 16. октобра, током којих ће бити изложени мед, природни сокови, ликери и слатке прерађевине. Потом ће 22. и 23. октобра бити организовани “Гурмански дани”, када ће бити презентоване домаће делиције као што су сувомеснати производи, сир, домаћи сосови, намази, зимница, пиво. Током “Дана здравог живота”, 29. и 30. октобра, планирана је промоција и дегустација здраве хране те природне козметике у служби љепоте и здравља. “Дани вина, ракије и традиционалних јела” слиједе 5. и 6. новембра, а “Дани херцеговачких и семберских производа” 12. и 13. новембра - рекао је Драшко Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана