Митровићева пумпа опет пред бањалучким одборницима

Весна Поповић
Митровићева пумпа опет пред бањалучким одборницима

Бањалука - Захтјев предузећа "Октан промет", чији је власник народни посланик Војин Митровић, за промјену регулационог плана у насељу Лазарево како би била изграђена бензинска пумпа, биће поново предмет расправе Скупштине града 29. децембра.

Ову одлуку донио је у петак Колегијум Скупштине града.  Приједлог за измјену Регулационог плана "Регионални центар", који обухвата простор у непосредној близини аутопута Бањалука - Градишка и Булевара Милутина Миланковића, већ је био на дневном реду Скупштине 27. октобра. Иако се нико од одборника није јавио за ријеч о тој тачки, овај документ није добио потребан број гласова за измјене. За пролаз било је потребно најмање 16 одборничких гласова, а документ је добио 15.

Изградња бензинске пумпе планирана је на дијелу парцеле за коју град тврди да је његово власништво и да је то био дио земљишта које је град дао на располагање и коришћење Пољопривредној школи. У току је судски спор за утврђивање власништва над том парцелом.

Градоначелник Слободан Гаврановић је рекао да је приједлог за измјену регулационог плана поново враћен у процедуру.

- Морамо добити јасан став Скупштине града да бисмо знали  да ли би поменути план требало да буде промијењен. У вези са земљиштем се и даље води судски спор и град се њега не одриче, али чекамо одлуку суда - објаснио је Гаврановић.

Нагласио је да нико не може добити грађевинску дозволу док не буде ријешен судски спор.

Најгласнији противник враћања одлуке о измјени регулационог плана за Лазарево био је члан Клуба независних одборника Слободан Лукић који сматра да је штетно и непотребно да се ова тачка поново враћа у скупштинску процедуру. Слично мишљење је изнио и одборник ПДП-а Зоран Талић који је додао да су главни разлози његовог противљења враћању спорног регулационог плана у Скупштину неријешени имовинско-правни односи.

На истом засједању одборници ће расправљати и о стању у Заводу за изградњу Бањалука (ЗИБЛ) као и програму мјера за побољшање услова пословања тог предузећа.

Гаврановић је нагласио да би сет мјера требало да садржи и приједлог којим би град био гарант ЗИБЛ-у за кредитно задужење којим би било стабилизовано пословање. 

Додао да ће ЗИБЛ-у највјероватније бити потребан кредит у износу од 1,8 или 1,9 милиона КМ.

Расподјела новца

Одборници би, између осталог, требало да разматрају и приједлоге програма уређења грађевинског земљишта, заједничке комуналне потрошње те расподјеле новца добијеног од наплате различитих накнада за 2016. Исто тако, на дневном реду требало би да се нађе и календар спортских манифестација за идућу годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана