Мирно окупљање станара због изградње небодера на локацији бившег кина “Козара”

Јелена Танацковић
Мирно окупљање станара због изградње небодера на локацији бившег кина “Козара”

БАЊАЛУКА - Мјештани бањалучког насеља Центар 1 данас су се окупили испред некадашњег кина “Козара” како би мирним протестом исказали незадовољство због планиране изградње небодера у комшилуку.

Грађани су стали пред грађевинске машине и нису дали да се започне било какав рад. Са протеста су поручили да од својих намјера неће одустати, те да ће се уз правну борбу ако треба поново окупљати, као што су то чинили и раније.

Овај проблем датира већ годинама уназад, а мјештанима је осим изградње вишеспратнице, спорна и градња двосмјерне улице, која пролази до улаза у стамбене зграде, а прави се како би грађевинске машине имале несметан приступ градилишту.

Изградњом планираног небодера станарима околних зграда, како поручују, била би ускраћена дневна свјетлост, видик као и животни простор.

Један од представника Заједнице етажних власника (ЗЕВ) у Алеји Светог Саве Александар Чорни истиче да се води спор за грађевинску дозволу на локацији некадашњег кина “Козара”.

- На грађевинске дозволе су изјављене жалбе од стране седам ЗЕВ-а, истовремено и групе грађана у улици Симе Шолаје 5. Они сматрају да су грађевинске дозволе незаконите, јер нису испоштоване процедуре које су гарантоване грађанима, а то је да се спроведе конкурс најповољнијег идејног рјешења којим ће се утврдити архитектонски елементи ове локације - рекао је Чорни.

Како каже, грађевинска дозвола је издата на основу идејног рјешења које је инвеститор према свом избору учинио.

- Воде се жалбени поступци и три управна спора пред Окружним судом Бањалука, Уставним судом РС ради оцјене законитости уставности регулационог плана, а преко Савјета мјесне заједнице Центар 1 поднесена је Градској управи измјена регулационог плана - каже Чорни.

Одборник ПДП-а у Скупштини града Милко Грмуша истиче да грађани имају правне документе за своје захтјеве.

- У овој конкретној ситуацији ми причамо о мирним грађанима који никада нису направили никакав инцидент и искључиво се боре правним аргументима, иницијативама - рекао је Грмуша.

Према његовим ријечима, станари траже да надлежни органи донесу одлуке по њиховим правним захтјевима и да до тог тренутка се ништа не ради.

- Станари су рекли да уколико надлежни органи кажу да је инвеститор у праву, они ће то поштовати, али то је нешто што је ријетко. Осјећам се повријеђено и тужно јер већ неколико година траје ова сага. Није било довољно слуха од стране Градске управе да се овај проблем ријеши - казао је Грмуша.

Инвеститор

Како кажу станари, инвеститор има грађевинску дозволу која је предметног спора и која још није правоснажна, али он настоји да постигне ефекат свршеног чина прије окончања свих поступака. Грађани су тражили од надлежних институција одлагање рјешења грађевинске дозволе све до окончања судских поступка, како не би извршио оно што је наумио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана