Мирко Мајкић пјешачи за Милану до манастира Острог

Весна Поповић
Мирко Мајкић пјешачи за Милану до манастира Острог

Бањалука - Мирко Мајкић кренуо је јуче ујутро у мисију хуманости дугу 380 километара од Храма Христа Спаситеља у центру града до манастира Острог. На ово својеврсно ходочашће одлучио се са жељом да анимира многе да се укључе у акцију прикупљања помоћи за обољеле од Лафорине болести.

- На путу до манастира Острог у мислима и срцу ћу носити Милану Гајић и њену породицу. Овим ходочашћем желим да што више људи добре воље позове телефонски број 1432 и донира једну марку. На тај начин ће помоћи у прикупљању новца за проналажење лијека за све оне који, као и Милана, болују од Лафорине болести - рекао је Мајкић пред полазак на своје ходочашће.

Рекао је да не зна какве ће бити реакције породице Гајић, јер са њима није контактирао.

- Ово је нешто што ја као појединац желим да урадим за њихову кћерку. Поздрављам их и поручујем им да наставе да се боре - казао је Мајкић.

Сматра да би 6. или 7. јула требало да стигне до манастира Острог и да се поклони моштима светог Василија Острошког.

- Све зависи какво ће бити вријеме и како ће ме здравље послужити, али ако Бог да и свети Василије помогне, све ће бити у реду - рекао је Мајкић.

Мајкић је искусни ходочасник, који је већ два пута пјешачио, и то први пут на Острог 2012. године, како каже, "због себе и своје духовности" и 2013. године до Зубиног Потока на Косову за подршку српском народу, али каже да се није нешто посебно припремао.

- Да се изазова бојим не бих ни кренуо на пут пјешке. За овакав пут потребни су добра физичка припрема, али и духовна издржљивост да се дневно препјешачи око 40 километара. Ипак, сматрам да имам довољно снаге да превазиђем болове у ногама, жуљеве или временске неприлике као што је киша или јако сунце - казао је Мајкић и додао да од опреме носи мајице, патике и гардеробу.

Истакао је да му је најважније што је у овом, али и ранијим ходочашћима, увијек могао рачунати на подршку најмилијих.

- Различите су реакције људи када чују шта планирам. Мени је битно да успијем, а то је да стигнем на циљ и да што више људи позове овај број 1432 - навео је Мајкић.

На пута ка Острогу Мирка Мајкића испратили су пријатељи и родбина, а међу њима и сестра Сњежана.

- Подржавам брата, али са стрепњом увијек пратим његове одласке. Знам да ово није први пут да иде на ходочашће, али увијек остаје иста брига - додала је Сњежана.

Смјештај

Пошто ноћу неће пјешачити, Мирко Мајкић је објаснио да у већини градова кроз које ће пролазити већ има договорен смјештај.

- У оним мјестима гдје немам обезбијеђен ноћни одмор, надам се да ћу наићи на људе добре воље који ће ми изаћи у сурет и понудити преноћиште - рекао је Мајкић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана