Мирис југа у срцу Крајине

Илијана Божић
Мирис југа у срцу Крајине

Бањалука - Кућа у којој се спаја мирис југа са духом Крајине смјештена у старом дијелу града, од како је Бањалучанима отворила врата Херцеговине, из дана у дан биљежи све већу посјећеност јер пршут, вино, пуномасни крављи сир у уљу, ливадски мед кадуље, те козметички препарати с мирисом смиља производи су којима се грађани увијек радо враћају.

Свјесни колико је важна здрава исхрана мјештани често наручују корпице са здравом храном и чајевима.

Тамара Адамовић коју смо затекли у пријатном амбијенту “Херцег-куће” казала нам је да је веома задовољна понудом и приступачним цијенама.

- Моји корјени су из Херцеговине и веома ми је драго што су препознатљиви производи са југа доступни и овдје, да их не морамо наручивати или путовати по њих. Највише купујем козметику и то креме од смиља за боре - рекла је Адамовићева и додала да често купује и вино и пршут.

Бањалучанка Јелена Николић нам је открила да редовно долази по сок од нара јер је веома добар за побошање крвне слике, али и маслиново уље јер је квалитетније са тог поднебља.

Грађани не крију одушевљење посебним амбијетом, а било је и оних који су пожељели да засвирају и старе народне пјесме у “Херцег-кући”.

Стручни сарадник Центра за развој пољопривреде и села Ивана Булић истакла је да кућу често посјећују људи који су педесетих година доселили из Херцеговине у Бањалуку.

- Њима је драго што је у граду оживљен дух Херцеговине, а највише их радује кад препознају домаћинства која овдје излажу прозиводе - рекла је Булићева и додала да су млађи купци заинтересовани за козметику, мелеме и капи, а људи средњих година и старији за алкохолна пића, ликере, месо и сокове.

Она је додала да мушкарци подједнако, као и жене, купују козметику и то  млијеко за тијело од зоби.

- Циљ нам је да пробудимо свијест грађана да купују домаће и здраво, те да схвате да куповином у “Херцег-кући” дају подршку малом произвођачу, те на тај начин цијене његов рад, труд и залагање. Тиме желимо да спријечимо одлив капитала из РС и увоз из иностранства јер имамо домаће производе - рекла је Булићева.

Нагласила је да је сва храна произведена на традиционалан начин без додатака вјешачких адитива и арома.

- Прије него што производи дођу у “Херцег-кућу” морају да прођу одређену контролу института за Јавно здравство РС, гдје се врше анализе што је додатни гарант нашим купцима да купују сигурно и провјерено - рекла је Булићева.  Она је додала да 50 пољопривредних произвођача на полицама “Херцег –куће” нуди око 500 различитих врста артикала без којих је немогуће замислити херцеговачке трпезе.

Крајишка кућа

Ивана Булић је истакла да је отварање “Херцег-куће” позитиван примјер, који је дао вјетар у леђа за настанак Крајишке куће.

- То је одлична прилика да се ријеше проблеми крајишких пољопривредних произвођача  који желе да пласирају производе, а немају продајни објекат. Отварање Крајишке куће представиће производе овог поднебља чиме ће се употпунити и туристичка понуда града - казала је Булићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана