Министарство поништило рјешење за рушење дијела "Кајака": Одлука исхитрена, без утврђеног чињеничног стања

Срна
Министарство поништило рјешење за рушење дијела "Кајака": Одлука исхитрена, без утврђеног чињеничног стања

БАЊАЛУКА - Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, као надлежни другостепени орган, у цијелости је поништило првостепено рјешење Урбанистичко грађевинске инспекције Бањалуке којом се инвеститору наређује да у року од 30 дана добровољно поруши бесправно изграђени објекат "Кајак" и спис предмета вратило првостепеном органу на поновни поступак због више грубих повреда материјалних прописа, навела је ресорни министар Сребренка Голић.

Голићева је навела да је наведена одлука првостепеног органа Урбанистичко-грађевинске инспекције града Бањалука о објекту у Улици Саве Ковачевића донесена исхитрено, уз низ процесних недостатака и без потпуног и правилно утврђеног чињеничног стања, на основу којег је могао донијети закониту одлуку.

- Да би се одлучило да ли бесправно саграђен објекат треба одмах порушити, без права на вођење поступка легализације, неопходно је поуздано и без грешке утврдити да ли је његова изградња започела прије ступања на снагу Закона о легализацији бесправно изграђених објеката, који је донесен у јулу 2018. године, или послије, што поступајући инспектор није учинио - навела је Голићева.

Према њеним ријечима, то је очигледно јер спис који је уз жалбу достављен Министарству није садржао ниједан материјални доказ на основу којег је донесена првостепена одлука, осим два записника инспектора, са два различита имена инвеститора, и без иједног законом прописаног материјалног доказа, саопштено је из Министарства.

Голићева је додала да се, обзиром на појачан интерес јавности, од градоначелника и надлежних органа у Градској управи тражи да поновљени поступак у овом предмету воде стручне особе које беспрекорно познају управни поступак и материјалне прописе и које, захваљујући свом знању, стручном и моралном интегритету неће подлећи притисцима и очекивањима надређених, инвеститора или јавности.

- Увјерени смо да у 21. вијеку у Градској управи Бањалука постоје образоване особе које могу компетентно, стручно и непристрасно спровести поступак и донијети на закону засновану одлуку. Вријеме штапа, канапа и ломљења преко кољена требало би да је давно заборављено -  рекла је Голићева.

Она је додала да Министарство подржава сваку инцијативу за законито кориштење објеката и позива градоначелника и Градску управу да стручно и неселективно буде установљен стварни статус свих објеката изграђених на обалама Врбаса и на водном земљишту, у зони обухвата Регулационог плана уређења обале Врбаса, како би се овај спроведбени плански акт привео коначној намјени, а приступ ријеци и коришћење овог природног богатства и добра у општој употреби омогућио равноправно свим грађанима.

Министарство је овакву одлуку донијело уважавајући ургенцију градоначелника Бањалуке, којом је тражио да се приоритетно одлучи о жалби инвеститора Миле Радишића, изјављеној против рјешења Урбанистичко-грађевинске инспекције града Бањалука, којим се инвеститору наређује да у року од 30 дана од дана пријема рјешења добровољно поруши бесправно изграђени пословни објекат у Улици Саве Ковачевића у Бањалуци и изврши поврат земљишта у првобитно стање, запримљене 8. марта заједно са списом ове управне ствари.

Око угоститељског објекта "Кајак терасе" у власништву породице Радишућ јуче је постављена трака. Милош Стевановић, адвокат породице Радишић, рекао је да постоји процедура и да је инспектор дао рок од 30 дана да се породица Радишић исели са посједа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана