Министарство о ''Кајаку'': Град може рушити ако су сигурни да је рјешење инспектора законито

ГС
Министарство о ''Кајаку'': Град може рушити ако су сигурни да је рјешење инспектора законито

БАЊАЛУКА - Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију огласило се данас поводом „спора“ са бањалучком Градском управом у вези са случајем ''Кајак тераса'' поручивши да, „уколико је градоначелник сигуран да је инспектор донио законито рјешење на основу потпуног и тачно утврђеног чињеничног стања, поступак може наставити и без њихове одлуке по изјављеној жалби, након истека рока који је остављен инвеститору за добровољно уклањање објекта“.

Кажу да су у понедјељак запримили још једну ургенцију градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића, којом тражи хитност у поступању по жалби на рјешење урбанистичко-грађевинског инспектора града Бањалука од 14. априла којим је, како наводи, „инвеститору Мили Радишићу наређено да поруши изведене радове,“ односно сад већ чувену Кајак-терасу.

-“Дужни смо да обавијестимо градоначелника да се у Министарству не води управни поступак по изјављеној жалби Миле Радишића, већ постоји жалба Срећка Радишића, која нам је, заједно са списом првостепеног органа, достављена на одлучивање 27.априла. Из списа је јасно да је првостепеним рјешењем инспектора Града Бањалуке наложено инвеститору Срећку Радишићу да поруши бесправно изграђени објекат у року од 30 дана, под пријетњом принудног извшења, и да жалба не одлаже извршење - објављено је у саопштењу.

Наводе да се спорни објекат може порушити и без одлуке министарства, односно ако је градоначелник сигуран да је поступајући инспектор донио законито рјешење на основу потпуног и тачно утврђеног чињеничког стања, досљедно поштујући процедуре, поступак из овог рјешења се може наставити и без одлуке Министарства по изјављеној жалби, након истека рока који је остављен инвеститору за добровољно уклањање објекта.

- Међутим, ако је инспектор прескочио процедуре, односно није одлучио о захтјеву инвеститора за доношење закључка о прекиду поступка рушења до правоснажног окончања поступка легализације, уколико се утврди да је било процесних недостатака или повреда материјалних прописа, доћи ће до значајне штете за јавне приходе Града Бањалука, без обзира што је објекат изграђен без грађевинске дозволе и на земљишту које је у државном власништву - стоји у саопштењу.

Образлажу да сваки инвеститор, па макар то био и бесправни градитељ на државном земљишту, има право на законит управни поступак, а коначни статус објекта који је предмет рушења или легализације утврђује се у складу са одредбама пет закона који се примјењују у оваквим поступцима.

-Умјесто што без икаквих аргумената, оптужује Министарство, градоначелник Бањалуке би требало да прихвати чињеницу да је за изградњу овог бесправног објекта највећа одговорност надлежног урбанистичко-грађевинског инспектора, који својом инертношћу, непосвећеношћу и нерадом није чак ни констатовао бесправну градњу, а камо ли је спријечио и благовремено порушио у поступку грађења, како закони прописују. Сад кад је објекат завршен и употреби, и кад је покренут поступак легализације, законске одредбе предвиђају да се објекат задржи док се овај поступак правоснажно не оконча - објашњавају у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана