Милуновић: Обавеза да се не заборави усташки покољ у Дракулићу

Srna
Милуновић: Обавеза да се не заборави усташки покољ у Дракулићу

БАЊАЛУКА - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић поручио је да Република Српска има обавезу да никада не заборави, да обиљежава и да се присјећа једног од најмонструознијих усташких злочина над српским становништвом 7. фебруара 1942. године у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац.


Говорећи о овом историјском догађају, Милуновић је рекао на конференцији за новинаре у Бањалуци да су усташе тог дана од 4.00 часа ујутро до 14.00 часова, хладним оружјем, практично без иједног испаљеног метка, звјерски убиле 2.315 Срба, међу којима је било 551 дијете, дјеца у колијевкама и беспомоћни старци.

Он је навео да су усташке власти тада планирале да Бањалука буде главни град Независне Државе Хрватске.

"Усташки високи официр Виктор Гутић најавио је да ће Бањалуку у потпуности очистити од Срба, Рома и Јевреја. Усташке власти почеле су са спровођењем своје такве политике и идеологије 1942. године у великом обиму када су у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац починиле највећи злочин тада по обиму", истакао је Милуновић.

Према његовим ријечима, усташе су прво дошле до рудника Раковац гдје су, од укупно 60, одвојиле и убиле 52 рудара српске националности.

"Посебно страшан злочин усташе су починиле у школи у Шарговцу, а предводио их је фратар Мирослав Филиповић Мајсторовић, којег су касније у логору Јасеновац звали `Фра Сотона`. У школи су одвојили православну од католичке дјеце и свирепо убили 52 српске дјеце", истакао је Милуновић.

Он је рекао да је након тог злочина учитељица Добрила Мартиновић изгубила разум јер су је усташе натјерале да у дневнику поред сваког закланог дјетета упише да је умрло природном смрћу.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Радомир Граонић рекао је да ће у насељу Дракулић у недјељу, 2. фебруара, бити обиљежено 78 година од једног од најстрашнијих усташких злочина над српским становништвом.

Граонић је рекао да програм обиљежавања почиње у 9.00 часова служењем Свете архијерејске литургије у Цркви Светог великомученика Георгија.

Он је рекао да ће у 12.00 часова код Спомен-костурнице у Дракулићу бити служен парастос убијеним Србима и положени вијенци, док је за 12.30 часова предвиђено обраћање званичника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана