Милионске инвестиције за боље водоснабдијевање на Мањачи

Срна
Милионске инвестиције за боље водоснабдијевање на Мањачи

Мањача - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас током посјете Развојно-едукативном центру на Мањачи да ће град наредне три године наставити реализацију вишемилионских пројеката у области водоснабдијевања, с циљем да се до 2022. године обезбиједи вода за 95 одсто становништва у градском и сеоском подручју.

Радојичић је навео да је водоснабдијевање сеоских подручја један од приоритета Градске управе и да би већ у септембру могла почети изградња више водоводних система вриједности од око осам милиона КМ.

"Имамо конципирана још два блока од по осам милиона КМ, који би до 2022. године требало да ријеше проблем воде за више од 95 одсто становништа, од Бронзаног мајдана и Кмећана, до Бочца и Јагара, Чесме три и четири и поткозарских села", рекао је Радојичић новинарима.

Он је навео да је ријешено питање воде претпоставка останка и развоја села.

Говорећи о развоју пољопривреде у руралним дијеловима Бањалуке, Радојичић је подсјетио да је у плану реализација пројекта "Крајишке куће" у којој би се продавали производи пољопривредника из бањалучког краја.

Он је подсјетио да је недавно у Бањалуци отворена "Херцеговачка кућа", као партнер са градом Требиње, истичући да је то показало на који начин се може извршити организован откуп домаћих производа и квалитетан и интересантан пласман.

"Сада је на нама да на сличан начин реализујемо пројекат жКрајишке кућеж", рекао је Радојичић, наводећи да је у плану Центра развијање рејонских тржница, односно да се на више локација у граду организује продаја органских производа.

Пољопривредним произвођачима је данас у Развојно-едукативнм центру на Мањачи представљен и актуелни јавни позив за додјелу субвенција за побољшање квалитета земљишта вриједности 200.000 КМ, на који се заинтересовани могу јавити до 31. августа.

Директор бањалучког Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић рекао је да је недавно успјешно окончан и позив за додјелу субвенција за пољопривредну производњу.

"Када је ријеч о додјели субвенција за изградњу објеката и набавку механизације, њихова расподјела је при крају, док су премије већ подијељене", рекао је Илић.

Према његовим ријечима, једна од тема данашњег састанка била је и актуелна регистрација пољопривредника у базу података Центра, као јединствени пројекат у БиХ, који ће бити искориштен за израду ресурсне карте.

"Између осталог, база ће нам помоћи да знамо шта је то од пољопривредне производње планирано, шта је рађено, колико је приноса и да можемо селектовати оне који имају тржишне вишкове", истакао је Илић.

Он је додао да ће данас бити договорен и план едукација за пољопривреднике како би могли да свој посао учине профитабилнијим.

Илић је рекао да на подручју Бањалуке, према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге, има око 1.600 пољопривредних произвођача.

Директор Градске развојне агенције Марио Милановић рекао је новинарима да агенција припрема пројекте за пољопривредне прозивођаче и да им пружа обуку за писање бизнис-планова, брендирање производа и друге консултантске пројекте.

Директор Пољопривредног института Републике Српске Војислав Тркуља рекао је новинарима да овај институт има вишегодишњу сарадњу са градом, те да подржава активности града у неколико пројектних активности које су данас презентоване.

Тркуља је рекао да ће пољопривреднике и данас савјетовати да је за високе приносе и квалитет производа, потребна примјена нових технологије.

У Развојно-едукативном центру на Мањачи представници Центра за развој пољопривреде и села представили су данас актулене пројекте.

Састанку су присуствовали и пољопривредници који су упознати о значајним активностима, те представници стручних образовних и јавних институција, Градске развојне агенције, те Пољопривредног института Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана