Милион КМ за помоћ удружењу “Хорека”

Срна
Милион КМ за помоћ удружењу “Хорека”

БАНЈАЛУКА- Предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић рекао је данас да ће скупштинска већина из градског буџета издвојити милион КМ за помоћ Удружењу послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске “Хорека”, јер су те области највише угрожене пандемијом вируса корона и епидемиолошким мјерама које су тренутно на снази. Илић је појаснио да је скупштинска већина обезбиједила грант амандманом на градски буџет, којим помоћ за ове области није била предвиђена.

Желимо да помогнемо у овој ситуацији свима којима је рад забрањен новим епидемиолошким мјерама Републичког кризног штаба”, рекао је Илић новинарима након састанка са представницима Удружења.

Он је навео да ће грант од милион КМ бити пребачен директно Удружењу “Хорека”, које ће на најбољи начин расподијелити средства својим члановима.

Овај износ није довољан да ријеши све њихове проблеме, али сам сигуран да ће помоћи у неком наредном периоду”, рекао је Илић, те додао да је ово први корак у сарадњи скупштинске већине са овим, али и другим удружењима.

Он је навео да ће бити размотрене и друге могућности којима град може да помогне привредницима, као што је ослобађање од плаћања комуналних такси и других намета, те позвао градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића да се заједнички ђелује у том правцу.

Предсједник Скупштине Удружења “Хорека” Мишо Кузмановић рекао је да су области угоститељства и туризма најугроженије, те захвалио на разумијевању и помоћи и позвао друге општине и градове да се угледају на Бањалуку и изађу у сусрет члановима “Хореке”.

"Апелујем да се угоститељски објекти што прије отворе, те позивам наше чланове да се, по отварању својих угоститељских објеката, максимално придржавају епидемиолошких мјера”, рекао је Кузмановић.

Он је додао да Удружење “Хорека” не жели да буде “камен спотицања између скупштинске већине и градоначелника”.

Шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Бањалука Драгослав Топић позвао је одборнике у свим локалним скупштинама у Српској, као и начелнике и градоначелнике да прате примјер Бањалуке и у складу са својим финансијским могућностима помогну суграђанима.

"Нећемо стати на овоме када је ријеч о помоћи овом сектору, те ћемо и када буде ребаланс буџета покушати додатно да издвојимо за помоћ овим гранама”, рекао је Топић.

Он је навео да скупштинска већина неће одустати од уложеног амандмана када је ријеч о стопи пореза на непокретност, који ће умногоме помоћи хотелијерима и угоститељима у Бањалуци.

Он је позвао Станивуковића да угоститељски сектор ослободи плаћања таксе за закуп љетних башта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана