Милановић: Постоји пуно простора за сарадњу Бањалуке и Книна

Г.С.
Милановић: Постоји пуно простора за сарадњу Бањалуке и Книна

БАЊАЛУКА - Постоји пуно простора за сарадњу Бањалуке и Книна. Рекао је ово Драган Милановић одборнк у Скупштини града Бнајалука који је у име Града Бањалуку посјетио град Книн и присуствовао обиљежавању Преображења у манастиру Крка, на позив владике Никодима, епископа далматинског.

Милановић се током дводневне посјете најприје састао са градоначелником Книна Маријом Ћаћићем, обзиром да већ неко вријеме трају контакти са представницима нове градске управе у Книну.

На врло отвореном и срдачном састанку оцијењено је да постоји пуно простора за сарадњу два града, понајприје у области привлачења страних инвеститора,  потом заједничког наступа према међународним фондовима, а онда и у области инфраструктуре, туризма и културе.

-Ја се веселим сарадњи Книна и Бањалуке. Ми смо увијек били отворени за сарадњу, поготово за прекограничну сарадњу, на крају крајева ту на 15 км је и граница. Ми, истина већ имамо искуства у области прекограничне сарадње у проведби различитих пројеката. Ево веселимо се томе да се отвори могучност прекограничне сарадње са Бањалуком, као једним великим градом од којег можемо пуно научити. Има пуно повезница Бањалуке и Книна, ја бих најприје истакао привредне повезнице, ту је и туризам, културно-историјска баштина, природне повезнице, има заиста доста подручја на којима можемо сарађивати, и остварити заиста велики напредак у реализацији различитих пројеката. Ми смо у Книну, у задњих пар  година успјели привући пажњу страних инвеститора, најприје смо прилагодили простор некадашње фабрике "Книњанка", површине скоро седам хиљада метара квадратних, гдје сада страни инвеститоир покреће производњу, односно творницу за производњу индустријске амбалаже и гдје ће запослити 300 нових радника. Спремни смо, како у привлачењу страних инвестиција тако и у аплицирању ка европским и међународним фондовима, наша искуства подијелити са Бањалуком, - рекао је градоначелник града Книна Маријо Ћаћић, нагласивши да је са задовољством прихватио позив да посјети Бањалуку.

 

-Ми заиста можемо доста да научимо од админситрације града Книна, нарочито из области европских фондова, привлачења иностраних инвестиција, ми немамо ту прилику, али можемо кроз регионалну, односно прекограничну сарадњу да учествујемо у заједничким пројектима, и ту нам је градоначелник Ћаћић обећао помоћ. Книн и Бањалуку веже доста ствари, и можемо заиста по више основа да сарађујемо, и привредно, и културно и туристички. Доста људи са ових крајева тренутно живи у Бањалуци, Книн има и доста велики туристички потенцијал, док ми можемо нека своја искуства у организацији Града, као већи град од Книна, да пренесемо њима тако да се ја искрено надам једној успјешаној сарадњи у будућности.,-  рекао је након састанка уприличеног у Книнског градској управи, Драган Милановић, одборник у Скупштини града Бањалука, који је потом присуствовао на позив владике Никодима, у име Града Бањалука, литургији поводом прославе Преображења у манастиру Крка.

Литургији је присуствовао велики број вјерника и званичника из овог дијела Републике Хрватске.

Након литургије, за све званице, владика Никодим, епископ далматински уприличио је пријем, а посјет Книну и Кистањама била је прилика да се са уприличе разговори са представницима Срба на овом простору.

Одборник Милановић имао је прилику разговарати са епископом далматинским Владиком Никодимом, затим са потпредсједницом Владе Републике Хрватске из реда српске националне мањине Ањом Шимпрагом, саборским заступником Борисом Милошевићем, замјеником жупана Огњеном Вукмировићем и предсједником Вијећа Српске националне мањине Шибенско-книнске жупаније Бориславом Шарићем.  Била је ово прилика да се о заједничким пројектима из области прекограничне сарадње разговара и са жупаном Шибенско-книнске жупаније Марком Јелићем.

Огњен Вукмировић, замјеник жупана Шибенско-книнске жупаније је овом приликом истакао да је током разговора са одборником Милановићем, који је уједно и предсједник скупштинске Комисије за буџет и Комисије за привреду, показао да, обзиром да је сам разговор био отворен конкретан, то добра основа за будућу сарадњу Шибенско-книнске жупаније и Града Бањалука.

- Мислим да можемо заједнички сарађивати, и желим послати поруку да ћемо  како је то данас започето ускоро реализовати конкретне пројекте.  Конкретно, обзиром да се налазимо на подручју општине Кистање, ова општина већ у овом тренутку реализује један пројекат са градом Бањалука, градом Требиње и општином Херцег Нови, међуграничне сарадње и управо тај примјер, као и наша жеља да убудуће у договору са градоначелником И структурама Града Бањалука и представницима Шибенско-книнске жупаније иницирамо састанак, да припремимо што више заједничких пројеката, за добробит грађана, како Бањалуке тако и Шибенско-книнске жупаније,- нагласио је Вукмировић

-Ово је заиста била добра прилика да се поразговара о сарадњи града Бањалука, града Книна и Шибенско-книнске жупаније посебно у области прекограничне сарадње, аплицирања према међународним фондовима и привлачењу страних инвестиција. Ово је био доста користан састанак. Позвали смо начелнике српских општина и представнике Срба на овом простору, из Шибенско-книнске жупаније на састанак у Бањалуку, да видимо како ми можемо да помогнемо, шта ми можемо да урадимо за њих, какав вид сарадње можемо да остваримо. Епархија са преосвећним владиком Никодимом, је центар и окосница окупљања на овом простору, тако да смо и са њим разговарали, тако да користим ову прилику да захвалим на срдачном пријему и дочеку,- рекао је на крају Милановић, преноси Елта ТВ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана