Милан и Славка умјесто Париза одабрали "Врућицу" VIDEO

Милош Васиљевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Милан и Славка Јањуш су у складном браку 55 година, а овај значајан јубилеј обиљежиће на путовању који су, као награду на конкурсу за најромантичнију фотографију, добили од градоначелника Драшка Станивуковића.

На побједничкој фотографији сједе на клупи у центру града, а Милан у руци држи балон у облику срца. Овај скромни и узорни брачни пар за "Глас Српске" каже да су након проглашења стекли велику популарност. Синоним су за љубав, а на улицама се могу срести сваки дан, јер често шетају.

Градоначелник им је понудио да изаберу између путовања у Париз, Дубровник или Игало, али су скромни супружници одабрали "Бању Врућицу". Милан (80) каже да зиме проводе у Бањалуци, а љета у Трну.

- Побједничка фотографија настала је спонтано, јер смо у Господској улици скоро сваки дан. Од тада нас људи, које срећемо у граду, поздрављају са посебном љубазношћу - казао је Милан. 

Иако живе скромно, кажу да су за путовања увијек имали времена.

- На сваком новом мјесту, које смо посјетили, научили смо нешто ново - рекао је Милан.

Славка (77) прича да их је у петак посјетио градоначелник.

- Због наших година захвалили смо му на тој понуди и одабрали одмор у Српској. Градоначелник нас је одушевио, јер се понашао као да нам је унук, баш се понио људски. Донио је урамљене слике, уз пиће и букет цвијећа - рекла је Славка. Присјетили су се и како је било кад су се упознали.

- Није било лако. Кренули смо од нуле, вјеровали смо једно у друго, а сада смо у пензији - рекао је Милан, који је по струци аутомеханичар.

Нагласио је да се данас млади стиде заната.

- У рату професори нису имали од чега да живе, а занатлија је у сваком времену могао да ради за себе - рекао је он.

Славка додаје да није било лако, али да су вјера и љубав побиједили.

- Кад смо се вјенчали имали смо само двије кашике. Купили смо двије столице за почетак и данас их чувамо као успомену - кажу Јањуши углас.

Тешка судбина одредила је Миланово дјетињство.

 - Остао сам без оца у Другом свјетском рату, мајка и ја смо били најсиромашнији у селу. Имали смо трошну кућу, али са 24 године сам озидао нови дом за годину - испричао је Милан.

На грађевини је зарадио пензију.

- Ипак, и поред тешких времена, никад није дошао Осми март, а да супругу, кћерку и унуку не обрадујем поклонима. Својевремено сам Славки купио златни сат и костим код трговкиње која је њене грађе да не бих промашио величину - кроз смијех се присјетио Милан.

Хармонија

Милан Јањуш каже да је иза њих пет и по деценија брака у коме је хармонија кључна.

- Нисмо се растајали и тукли. Увијек смо се добро слагали, а 28. августа пунимо 55 година у срећној заједници. Имамо кћерку и унуку које су наша велика радост. Обишли смо Југославију уздуж и попријеко, од Бледа до Улциња, цијелу Јадранску обалу, а годинама смо ишли у Мађарску у бању - рекао је Милан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана