Мићо Миловановић, директор Топлане Бањалука: Еко-топлана једини спас

Весна Поповић
Мићо Миловановић, директор Топлане Бањалука: Еко-топлана једини спас

Изградњом "Еко-топлане" биће ријешен дугогодишњи комунални и финансијски проблем града.

Захваљујући постројењу на дрву сјечку, која ће замијенити мазут као најскупљи енергент, биће дугорочно ријешен проблем гријања у Бањалуци, каже директор "Топлане" Бањалука Мићо Миловановић.

* ГЛАС: Какве ће ефекте донијети изградња нове топлане на дрвну сјечку?

МИЛОВАНОВИЋ: Још 2012. године, када сам дошао у "Топлану", јавно сам рекао да је она рак-рана града. Оснивањем "Еко-топлане" напокон је пронађен прави лијек за топлификациони систем. Стара "Топлана" у садашњим околностима више не може функционисати на досадашњи начин. Не могу се више сервисирати дугови и обезбиједити обртна средства за рад. Мислим да је за то потрошен и потенцијал града. Дугови су огромни. Њихов највећи износ датира из периода прије 2012. године, прије него што сам дошао у "Топлану" и прије него што је град постао њен већински сувласник. На основу обавеза насталих прије 2012. исплатили смо 32,5 милиона КМ. У таквој ситуацији и са трошковима на садашњем нивоу, нижим него икад, топлана на мазут не може опстати. Стога је нова топлана на дрвну сјечку једини спас.

* ГЛАС: Шта ће значити прелазак са мазута на дрвну сјечку?

МИЛОВАНОВИЋ: У посљедњих пет гријних сезона рационалном потрошњом у просјеку је смањена годишња потрошња мазута за око 4.000 тона у односу на претходни упоредни период. Домаћинским понашањем остварили смо уштеде од око 24 милиона марака. И поред тога, по сезони је неопходно најмање 15 милиона КМ за одржање континуитета пословања. Ранијих година за мазут се издвајало и до 30 милиона марака. Појединци су недавно јавно приговарали да нису консултовани прије одлуке о оснивању нове топлане. Неки од њих су недавно предлагали куповину још једног котла на мазут. Да је то урађено, била би то катастрофална грешка. Како онда баш њих питати? Кључне предности дрвне сјечке у односу на мазут су то што је то јефтинији енергент, еколошки потпуно прихватљив и домаћег је поријекла. Сав новац плаћен за сјечку остаје у РС, док је новац за мазут одлазио у иностранство. Појединци жестоко критикују изградњу нове топлане и питају да ли ће бити довољно сјечке иако је скоро 60 одсто површине РС под шумом. Сваком нормалном је јасно да они не брину о топлани, већ пуцају од муке што њихови ментори - нафтни тајкуни губе великог купца мазута.

* ГЛАС: Како коментаришете честе критике којима сте изложени у медијима?

МИЛОВАНОВИЋ: Да, истина је да сам често на удару појединих медија. Сигуран сам да се ти удари креирају изван медија, од стране вјештих манипулатора путем гласина и лажи. Њих креирају они којима сам избио из џепа промет од 33 милиона КМ. Сада ти тајкуни по сваку цијену хоће мене да ставе на муке не бирајући средства. Свјестан сам опасности па и оних по личну безбједност. Прије мене у "Топлани" је спаљивано више од 25.000 тона мазута у једној години, што је плаћано и до 30 милиона марака. Промјеном понашања "Топлане", уштедама у мазуту и супституцијом мазута дрвном сјечком смањили смо потрошњу мазута у претходних пет сезона за 33.000 тона, што у противвриједности износи око 33 милиона КМ. На овај начин сам стао на пут нафтној мафији ускративши им огромну зараду. То су исти они који су 2006. године на перфидан начин спријечили да "Инцелова" "Енергана" настави са радом, што је било спасоносно рјешење за гријање града. Због тога им сметам и једва чекају да ми виде леђа, да ме нема. Зар може нешто друго да се закључи, па и на основу тога што појединци у нашем граду нескривено брину од кога ће бити купљен мазут, о мени шире лаж и мржњу, а сваку идеју о рехабилитовању топлификационог система дочекују на нож.

* ГЛАС: Шта је урађено у протеклих пет година у "Топлани"? Чиме сте задовољни, а чиме не?

МИЛОВАНОВИЋ: Задовољан сам што сам промијенио оријентацију у развоју "Топлане". Она је умјесто оријентације на мазут преусмјерена на супституцију мазута дрвном сјечком кроз изградњу двије рејонске топлане 2014. године. Задовољан сам износом остварених уштеда од 24 милиона КМ. Смањио сам просјечни дневни губитак воде са 1.500 на 346 метара кубних, што је најмањи губитак воде од 1987. године када је био 391 кубик. Трошак воде и мазута за загријавање изгубљене воде у 2012. години је био око 2,5 милиона, а прошле године 500.000 КМ. Смањио сам и износ годишњих бонификација због лошијег гријања са 750.000 на 33.000 КМ. Изградили смо сопствене бунаре за експлоатацију подземне воде која је 65 пута јефтинија у односу на цијену других снабдјевача. Овај резултат не бих могао остварити да нисам имао подршку сарадника и огромне већине радника. У посљедњих пет година пословање "Топлане" су прегледали скоро сви контролни органи, од водне инспекције па до Управе криминалистичке полиције, али нико није утврдио неправилности у мом раду. Незадовољан сам што нисам успио да адекватно наградим раднике и што нисам отјерао нераднике. Можда сам претјеривао и у темпу рада.

* ГЛАС: Појединци из "Топлане" су Вас оптуживали да вршите мобинг?

МИЛОВАНОВИЋ: О мобингу причају нерадници и они који не цијене радно мјесто. Ако је мобинг то што не дозвољавам самоуправљање и што захтијевам да у току сезоне радници морају бити приправни нон-стоп, јер је таква дјелатност и ако је мобинг што не толеришем недисциплину и неодговорност према раду, онда вршим мобинг. На тај начин највећи мобинг спроводим над собом, први долазим на посао и посљедњи одлазим. Свагдје завирим. Просјечно радно вријеме ми је 14 сати рачунајући и суботу и недјељу. Пет година нисам био ни један једини дан одсутан из "Топлане". Ко и овако ради, он је у предности у односу на армију незапослених.

* ГЛАС: Вијест која је ових дана подигла прашину је Ваша плата. Колико зарађујете?

МИЛОВАНОВИЋ: Плата директора и свих запослених у "Топлани" је иста од 2005, а ја сам у "Топлани" од 2012. године. Моја основна нето плата за април је била 2.358 КМ. Остале принадлежности остварујем по колективном уговору као и други радници.

Инжењери

* ГЛАС: Да ли је тачно да сте у сукобу са инжењерима?

МИЛОВАНОВИЋ: Прича се о мом сукобу са инжењерима. "Топлана" има одличних инжењера. Међутим, дио њих је потпуно бескористан, у сукобу су сами са собом, са свима другима па и са мном. Они годинама ништа нису урадили за предузеће или су "јуче" дошли у "Топлану" па нису успјели проникнути у суштину њеног функционисања. Најмање 100 њихових кардиналних грешака сам исправио. То су инжењери који не праве разлику између спољашње температуре од девет и 14 степени Целзијуса па су годинама гријали једнако на тим температурама, а ложили су мазут као да су били плаћани на потрошену количину, па су гријали и на спољашњој температури од 21 степен Целзијуса. Тврдили су да је немогуће смањити губитак воде и умјесто откривања кварова, уграђивали су пумпе како би могли надокнађивати изгубљену воду. Да би правдали своје глупости, они покушавају лаж приказати као истину, приказати себе жртвом и причају о оном о чему ништа не знају као што су финансијски извјештаји, извјештаји ревизора и слично. Дјелимично их разумијем. Природна је склоност људи да правдају своје понашање. Спреман сам да им и опростим нападе на мене, али им нећу дозволити штетно понашање по предузеће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана