Меморијална шетња у част Марка Станојевића

Агенције
Меморијална шетња у част Марка Станојевића

БАЊАЛУКА - Чланови Планинарског друштва "Гора" из Бањалуке организовали су трећу меморијалну шетњу која је окупила више од 100 учесника на подручју овог града, а који су 12 километара шетали у част Марка Станојевића, једног од оснивача овог друштва.

Члан Планинарског друштва "Гора" Драган Гајић изразио је задовољство што шетња чији је циљ да сачува сјећање на Станојевића и његову неизмјерну жељу да планинарење приближи што већем броју људи, окупља све већи број учесника.

"Ово је један од начина да његујемо сјећање на човјека с којим смо провели много лијепих тренутака, који је био један од нас, а који је сигурно заслужио да га се на овај начин сјећамо, јер је његова љубав према планинарењу, природи и активном животу, али и према својој домовини, била неизмјерна", рекао је Гајић.

Он је навео да је шетња, која је одржана јуче, почела окупљањем код Зеленог моста у насељу Обилићеву, затим се наставила преко излетишта Трешњик, Змајевац и врха Старчевице, да би на крају поново завршила у Обилићеву.

Гајић је навео да је Станојевић био један од иницијатора организовања ове шетње 2017. године, са циљем да пробуди дух планинарења и код оних који се никада нису бавили овим спортом.

"Стаза је дуга 12 километара и шетња траје око четири часа, те је погодна за све узрасте и не захтјева велику кондицију. Нажалост, већ друге године ова шетња је постала меморијална јер нас је Станојевић напустио након кратке и тешке болести, а на нама је остала обавеза да ту његову љубав чувамо од заборава", рекао је Гајић.

Марко Станојевић је рођен 1986. године у Бањалуци, гдје је завршио основно и средње образовање, те Природно-математички факултет Универзитета у Бањалуци, Студијски програм за географију. У Београду је завршио постдипломске студије на Географском факултету.

Од 2010. године био је запослен на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци као асистент на Студијском програму за географију и Студијском програму за просторно планирање, а од 2014. године био је у звању вишег асистента.

Станојевић је један од идејних твораца пројекта "Упознај Српску", портала на којем су представљени природни, културни и туристички потенцијали Републике Српске.

Био је секретар Географског друштва Републике Српске, члан Истраживачког центра "Искон", односно удружења за промоцију природних и културних добара Републике Српске и технички уредник научног часописа "Хералд".

Учествовао је на више научних и стручних скупова, аутор је или коаутор више научних, стручних и научно-популарних радова који су објављени у различитим научним и стручним часописима, те зборницима радова са научних скупова. Учествовао је и у реализацији више научно-истраживачких пројеката. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана