Медвјед растргао овна од 90 килограма

Весна Поповић
Медвјед растргао овна од 90 килограма

Бањалука - Медвјед сије страх међу сточарима подно планине Осмаче. Звијер је протеклог викенда упала у шталу Бошка Гугуновића из Љубачева и заклала овна тешког 90 килограма.

- Крволок је развалио даске око позора на штали у којој се налазило стадо. Зграбио је најкрупније грло, овна и извукао га кроз отвор којим је и ушао. Пратећи крваве трагове пронашао сам предводника мог стада. Одвукао га је у удолину, једно 150 метара од штале гдје га је растргао и допола појео - испричао је Бошко Гугуновић. 

Додао је да је свој крвави при животиња починила у суботу пред зору.

- Током ноћи пси су лајали али нисам излазио да видим о чему се ради. Ујутру сам отишао да обиђем животиње и видио сам да су разваљене даске око прозорчића на штали. Било ми је јасно да се десило нешто страшно. Овце су биле преплашене а овна није било у штали - објаснио је Гугуновић. 

Додао је да се штала налази педесетак метара од куће.

- За себе се не бојим  јер звијери до сада нису нападале људе  па ваљда неће сада почети. Није први пут да је медвјед направи штету јер је прошле године однио једну моју овцу. Исто се десило и комшијама само прије мјесец – рекао је Гугуновић.

Ветеринар из Ветеринарске станице Александар Милијевић  који је обишао домаћинство Гугуновића је рекао да је убијени ован стар двије године те да је имао око 90 килограма.

- Видљиви су били трагови медвјеђих шапа на ђубришту који се налази уз објекат. Развалио је даске на штали и извукао је плијен. Медвјед као и свака звијер најприје је овна шчепао за врат и тако га усмртио. Послије се најео и отишао  - казао је Милијевић.

Секретар ловачког удружења "Змијање" Веселко Пејић је рекао да чим прими обавјештење из Градске управе на терен ће изаћи комисија од три члана, која процјењује штету.

- Ако се утврди да је штету причинио медвјед,  она  се надокнађује - рекао је Пејић и додао да 45 одсто штете сноси Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, 30 одсто даје Ловачко удружење, на чијем подручју се штета десила и 25 одсто Градска управа.

Казао је да је ова комисија од почетка августа обишла  четири воћњака у Љубачеву и Крминама на којима је медвјед  направио велику штету.

У Центру јавне безбједности Бањалука су потврдили да је овај случај пријављен 13. августа те да је након увиђаја утврђено да су наводи истинити.

Казне

Чопор паса прошле је седмице  усмртио  четири и повриједио девет оваца Радивоја Марића и Слађане Миловановић у Мишином Хану.

- Утврђено је ко су власници паса. За  власнике четири  пса који су у једном стаду напали овце издати су прекршајни налози. По закону за ове прекршаје предвиђена је новчана казна од 300 КМ до 900 КМ - рекли су у ЦЈБ  Бањалука. 

Додали су да на другом посједу није утврђено да ли су пси или друге животиње починили штету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана