Матуранти Трговачке школе прославили 60. годишњицу матуре: Час школских успомена

Јелена Танацковић
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Генерација ученика која је 1962. године са дипломом бањалучке Трговачке школе кренула у нове животне побједе часом школских успомена прославила је 60. годишњицу матуре.

Присјећајући се дана испуњених знањем, али и школским несташлуцима, бивши ђаци евоцирали су успомене и са претходних дружења, али и оних који више нису са њима. 

Кажу да се на претходним дружењима разговарало гдје ко ради, а данас како ко проводи пензионерске дане.

Један од матураната ове генерације Шпиро Вујић рекао је да су успомене на школске дане подсјетиле на тинејџерско доба.

- Учионица је испуњена радошћу и присјећањима на школске дане. Осим бројних догодовштина, евоцирали смо и успомене и на надимке које су обиљежили период нашег живота - рекао је Вујић захваливши Нени и Брани, које су како каже, заслужне за њихову малу, али велику свечаност.

Како каже, пут од сале за прославу до учионице био је дуг јер су се успомене на ђачке несташлуке само низале.

- Када сам ушао у учионицу присјетио сам се свих професора, сјећам се све до једнога. Прави примјер је јединственост која нас је увијек држала, у овој учионици није била битна вјера, националност или нешто треће - нагласио је Вујић.

Његова школска другарица Невенка Илић истиче да је велики успјех што су се окупили у оволиком броју.

- Ово је нешто посебно у односу на данашње вријеме како се омладина дружи, ми смо се дружили очима, рукама, загрљајима и тиме смо сачували праве вриједности у друштву - казала је Илићева.

На један начин, додаје, овим путем одају и почаст школским друговима који нису више међу њима.

Бивша ученица Трговачке школе Бранислава Богдановић, која је похађала смјер прехрана и непрехрана, дружење је започела уз пјесму и игру.

- Сала је премала за наша сјећања и анегдоте којих има много. Године показују да су дружења круна нашег ученичког стваралаштва - нагласила је Богдановићева.

Историјат

Прва Трговачка школа основана је 1885. године. Школа за школовање кадрова у трговини, угоститељству и задругарству основана је 1948, а три године касније отворено је прво одјељење стручне трговачке школе, у којој су ђаци похађали редовну наставу у двогодишњем трајању. Од 1952. одвија се трогодишње школовање. Ова стручна трговачка школа је радила 12 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана