Матуранти Трговачке школе прославили 55. годишњицу матуре

Nezavisne.com
Матуранти Трговачке школе прославили 55. годишњицу матуре

Бањалука - Иако је прошло више од пола вијека од када су напустили своје школске клупе, матуранти Трговачке школе из генерације 1962. године, њих око 50, у петак се окупило да прославе 55. годишњицу.

Кажу, на претходним годишњицама разговарало се гдје ко ради, а данас како ко проводи пензионерске дане.

С њима је био и осамдесеттрогодишњи васпитач Неџад Аџиабдић, који каже да је ово једна од бољих генерација.

"Данашње генерације су добре, али старије су биле много дисциплинованије. То су била пристојна и поштена дјеца, која су се дружила на лијеп начин", додао је Аџиабдић.

Како каже, у њему живе многе ријечи, сусрети, много тога чиме су га они даривали сваким својим сусретом за ових 55 година.

Признаје да је било добрих и оних мање добрих ђака, али да је данас задовољан постигнутим.

"Без проблема, без секирације завршиш школу. Професори који су некад предавали и водили рачуна о нараштајима били су неупоредиво више жељни да тај нараштај прво научи да учи, а онда да сазнаје и нека нова знања", каже Јелена Ћосић, бивша ученица Трговачке школе.

Њена школска другарица Невенка Илић каже да је у то вријеме било јако лако доћи до посла.

Одмах након завршетка школе велики дио њих је готово тренутно добио посао, гдје су остали и зарадили пензије.

"Ово је била здрава генерација која је послије тога имала много успјеха. Велики број мојих школских другара су постали руководиоци или комерцијални директори предузећа", казала је Илићева.

Бивши ученик ове школе Шпиро Вујић каже да су готово сви матуранти након завршетка школовања добијали посао, што је у данашње вријеме незамисливо.

"Одмах из клупа облачили смо радна одијела и зарађивали веома пристојне плате", казао је Вујић те додао да су обећали да ће и даље одржавати традицију ових састајања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана