Матуранти из 1967. године на посебан начин обиљежили јубилеј: Осам садница чува сјећање на некадашњу „Реалку“

Јелена Танацковић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Матуранти некадашње бањалучке Гимназије, такозване „Реалке“ засадили су данас осам садница, поводом обиљежавања 55 година матуре, али и као знак сјећања ове генерације на мјесто гдје се некада налазила образовна установа, коју су похађали.

Матуранти, који су средњошколско образовање завршили 1967. године, на тај начин су предали штафету генерацији, која ускоро приводи крају школовање у бањалучкој Гимназији.

Тако је овај простор, на зеленој површини код Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, гдје се прије разорног земљотреса налазила „Реалка“, уљепшан украсним дрвећем тулипановца или лириодендрона, које је обезбиједила Градска управа.

Представник матураната генерације из 1967. године, Лука Медар, рекао је да га је овај тренутак подсјетио на младост и гимназијске дане.

- У овом тренутку ми се чини као да и није било тако давно. Гимназијалци су били веома везани за „Реалку“, вољели смо је и плакали за њом када је срушена. Овај симбол од осам стабала биће сјећање на осам одјељења, која су завршила школовање 1967. године - рекао је Медар.

Директорка Гимназије Вита Малешевић казала је да је тешко ријечима описати њихов ентузијазам, али и значај ове идеје.

- Одајем част успјесима свим матурантима, али и данашњој генерацији која ће кренути истим стопама, уз жељу да постану успјешни и добри људи - казала је Малешевићева.

Истакла је да су сјећања на давно прохујале дане довеле до веома добре и корисне идеје.

- Школски живот је период пун обавеза и одговорности. Хтјела сам да се некадашњи и садашњи матуранти сретну на мјесту бивше „Реалке“ - рекла је Малешевићева.

Матурантица Гимназије Михаела Црнадак казала је да ће ово симболично преузимање штафете наставити и наредне генерације.

- Драго нам је да се догодио овај сусрет старих и младих генерација који ће дати сјај Гимназији - рекла је Црнаткова.

Земљотрес

Бањалучка „Реалка“ срушена је у снажном земљотресу, који је погодио Бањалуку 1969. године. Тада је у граду оштећено и срушено на хиљаде објеката, привредних друштава, јавних и стамбених зграда, кућа, путева, мостова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана