Мањи порези на некретнине у Бањалуци

Весна Поповић
Мањи порези на некретнине у Бањалуци

Бањалука - Град је умањио вриједност метра квадратног станова, кућа, пословних простора и земљишта у трећој, четвртој, петој, шестој и све четири ванградске зоне за десет одсто и захваљујући томе власници некретнина у тим дијеловима града убудуће ће плаћати мање порезе на непокретности.

Градоначелник Игор Радојичић је додао да је то дио одлуке о висини вриједности непокретности по зонама на територији града за 2017. коју је прихватила Скупштина града.

- Ту одлуку прати и закључак према којем ће бити донесена нова одлука о зонама, јер је било доста примједби грађана на границе појединих зона, поготово у приградском подручју, због чега су ове године плаћали веће рачуне за порез на непокретности - казао је Радојичић.

Скупштина града усвојила је и одлуку о утврђивању пореске стопе за опорезивање непокретности за 2017. годину, према којој стопа за опорезивање непокретности износи 0,20 одсто од процијењене вриједности непокретности, с тим да пореска стопа на непокретности у којима се непосредно обавља производна дјелатност износи 0,10 одсто.

Одборници су јуче расправљали и о сету одлука према којима ће градски "Водовод" у идуће двије године преузети управљање више од 20 сеоских водовода од Центра за село с циљем да буде побољшано плаћање потрошене воде и прикључивања нових потрошача на мрежу.

Објаснио је да су се на овај корак одлучили, јер је у претходном периоду било доста проблема у овој области.

- Према захтјевима мјесних заједница, изузимајући Црно врело, потребно је још 12 милиона КМ да ријешимо већи дио проблема снабдијевања водом - истакао је Радојичић и додао да би комплетан менаџмент Центра требало да буде промијењен.

Казао је да ће одборници одлучивати и о проглашењу кампуса Универзитета у Бањалуци за споменик парковске архитектуре.

Иако су се одборници у већини тачака дневног реда сложили, сједницу је обиљежила и препирка одборника ПДП-а Драшка Станивуковића и независног одборника Миленка Јаћимовића. Након што је Јаћимовић неколико пута коментарисао како су у Скупштини неки који не знају шта је посао одборника, Станивуковић се осјетио прозваним.

- Сматрам да коментари човјека, који је промијенио више странака него их просјечан човјек зна набројати, нису компетентни - каже Станивуковић.

Ни Јаћимовић није остао дужан па је Станивуковићу поручио да је боље да га не провоцира. Додао је и да Меси мијења клубове па га нико због тога не прозива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана