Мањак ђака већи проблем од неусловних учионица на Мањачи

Г.С.
Мањак ђака већи проблем од неусловних учионица на Мањачи

Бањалука - Ученици двије приградске мјесне заједнице имаће много боље услове за наставу јер су за школу у Крупи на Врбасу набављене двије пумпе за централно гријање, док је у школи у Колима уграђен нови котао за централно гријање, санирани подови у учионицама, а слиједи замјена столарије.

Тим поводом градоначелник Игор Радојичић посјетио је ОШ "Војислав Илић" у Крупи на Врбасу и "Петар Кочић" у Колима у којима се тренутно изводе радови.

- Највећи проблем је смањен број дјеце у већини школа, поготово на сеоском подручју. То је нешто на шта се не може утицати. Овдје имамо велике школе, које су прављене у временима када је на овом подручју био огроман број ђака а данас је то знатно мање и то ће дугорочно представљати већи проблем од обнове -  рекао је Радојичић.

Рекао да су у ОШ "Војислав Илић" у Крупи набављене двије пумпе за централно гријање.

- Имали смо координацију и договорили смо које школе се раде, договорили смо колико ће ко дати средстава и у току љетног распуста почели посао. Циљ је да се све то припреми прије почетка школске године - рекао је Радојичић.

Директор ОШ "Петар Кочић" у Колима Дубравка Босанчић рекла је да је ова школа набавила котао и пумпе, док су у три учионице  избрушени и лакирани подови. Биће обновљен дио столарије у учионицама централне школе.

- У наредној школској години имаћемо 125 ученика у 14 одјељења.  Тренд смањења броја ученика се наставља - казала је Босанчићева. 

Свега десет првачића

Директор ОШ "Петар Кочић" у Колима Дубравка Босанчић истакла је да се у склопу школе "Петар Кочић" у Колима налази деветоразредна школа у Стричићима гдје су 44 ученика и петоразредно одјељење у Павићима гдје је уписано осам ученика.

- Наша централна школа у Колима је уписала најмањи број првачића у регији, и то укупно  десет у три школе. Због тога имамо комбиноване разреде у централној школи у Колима и у Стричићима, док у Павићима имамо и трокомбинацију - рекла је Босанчићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана