Манифестација “Кочићев збор” у новом руху: Дани истине, слободе и отаџбине

Јелена Танацковић
Манифестација “Кочићев збор” у новом руху: Дани истине, слободе и отаџбине

БАЊАЛУКА - Потпуно нови концепт 57. по реду “Кочићевог збора” од ове године повезаће традицију и суштину. Манифестација ће трајати од 26. до 28. августа, а носиће тематски назив “Дани истине, слободе и отаџбине”.

Поента новог концепта “Кочићевог збора” јесте да све оно што је Петар Кочић и што је симболично у вези са нашим великим писцем буде представљено у његовим родним Стричићима, а све како би се за Кочића везала култура, а не само збор по којем су годинама уназад Мањача и ова манифестацији били познати.

Рекла је ово за “Глас Српске” савјетница градоначелника за културу и социјалну политику Мирна Савић Бањац и додала да ће три дана носити тематске називе, а то су појмови који осликавају живот, рад и дјеловање највећег трибуна Петра Кочића.

- Ријечи представљају све оно за шта се он залагао. Ове три ријечи и данас су симболи и асоцијација на Петра Кочића, на оно што он представља у граду и у књижевности - казала је Савић Бањац.

Истиче да је циљ да се великом броју људи, који долазе из разних земаља у Стричиће, представи све оно што је Кочић био и радио.

Како каже, према програму манифестације први дан, дан истине, дешаваће се у Бањалуци у петак, 26. августа, а тада ће бити уприличено свечано отварање у парку “Петар Кочић”, када ће бити додијељена и награда “Змијањче”.

- Биће то спој традиције и модерног времена. Очекује нас књижевно вече, вече сатире, у којем ће учествовати домаћи књижевници, а биће одржана и “Ђурологија” Бранка Ђурића Ђуре, који ће на модеран начин кроз сатиру представити времена каква су била некада и каква су данас - рекла је Савић Бањац.

Преостала два дана, дани слободе и отаџбине, биће уприличени у Стричићима, родном мјесту Петра Кочића, а град ће имати своје збориште које ће се звати “Код Јаблана”, гдје ће бити уприличен културно-умјетнички програм.

- Субота је дан за породицу, када ће бити представљени култура и обичаји са подручја Мањаче. У склопу зборишта биће организован гастро садржај са платоа Мањаче, дружење са књижевницима, радионица змијањског веза, те модна ревија са етно-мотивима у организацији Удружења жена “Дуга” - нагласила је Савић Бањац.

Додаје да ће за крај ове манифестације у недјељу бити одржана литургија и свечана литија све до зборишта, гдје ће бити уприличена академија  и додијељена “Кочићева награда”.

ТОБЛ

Из Туристичке организације града казали су за “Глас Српске” да је било потребно да се подигне квалитет ове манифестације, те да културни елементи преовладају над комерцијалним садржајима.

- Унапређење садржаја позиционираће ову манифестацију на један другачији начин који приличи Бањалуци - рекли су из ТОБЛ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана