Малта станица за међумјесни саобраћај

Данијела Стоканић
Малта станица за међумјесни саобраћај

Бањалука - Изградња 20 аутобуских паркинг мјеста на Малти, гдје ће бити пресељена станица за међумјесни саобраћај која се тренутно налази код "Медицинске електронике", почиње идућих дана.

Како су нам објаснили у Градској управи, ријеч је о изградњи привременог паркинга за аутобусе јавног превоза путника, а која је повјерена предузећу "Козарапутеви".

- Уговорена вриједност радова је 296.000 марака. Извођач је дужан да радове заврши у року од 60 дана од дана када уђе на градилиште - поручили су у Градској управи.

Директор предузећа "Козарапутеви" Слободанка Стевковић истакла је да је све спремно за почетак радова, само чекају зелено свјетло Градске управе како би кренули са изградњом.

- Настојаћемо да радове завршимо што је прије могуће, односно у предвиђеном року - рекла је Стевковић, додајући да је уговор потписан у сриједу.

Ријеч је о измјештању аутобуске станице са 200 полазака аутобуса из центра града на простор између улице Триве Амелице и Булевара Српске војске. Измјештање терминала неће проузроковати проблеме путницима.

У Одсјеку за саобраћај су подсјетили да ће се корисници међумјесног аутобуског превоза моћи укрцавати на аутобус и на стајалишту Позориште, преко пута Фабрике дувана.

- Аутобуси ће са Малте ићи улицом Краља Петра Првог Карађорђевића, затим скретати десно код Народне скупштине Републике Српске, те опет десно у улицу Првог крајишког корпуса и даље према Росуљама настављати досадашњом трасом - објаснили су у овом одсјеку.

Наглашено је да се за коришћење стајалишта водило рачуна о путницима који раде или имају обавеза у центру града, тако да они неће морати да пјешаче до Малте, чиме ће услуге у јавном превозу бити подигнуте на виши ниво.

- Велики број полазака, односно долазака аутобуса на станицу код "Медицинске електронике" отежава одвијање саобраћаја у улицама Јована Дучића и Вука Караџића јер док аутобус скрене, створи се велика гужва, па је зато одлучено да се нађе боља локација за станицу међумјесног саобраћаја - поновили су у Одсјеку.

Са овог терминала свакодневно по више пута дневно саобраћају аутобуси за Драгочај, Градину, Рамиће, Поткозарје, Пискавицу, Вериће, Лакташе, Ламовиту, Омарску, Слатину, Србац, Градишку и други.

Превозници

Већина превозника је била против одлуке Градске управе о измјештању аутобуског терминала на Малту, из више разлога.

Како наводе, било је разних солуција, али премјештање овог терминала на Малту било је најмање болно. Један од приједлога превозника био је да се раздвоји градски од приградског саобраћаја, као што је случај у другим градовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана