Малољетници често траже разлоге за одлазак од куће: Од проблема бјеже у брак

Јелена Стојишић
Малољетници често траже разлоге за одлазак од куће: Од проблема бјеже у брак

БАЊАЛУКА - Трудноћа и лоше породичне прилике попут алкохолизма или насиља најчешћи су разлози због којих малољетници буквално бјеже у брак.

Потврдили су ово за “Глас Српске”из Центра за социјални рад Бањалука и додали да годишње, у просјеку, имају један до два случаја у којима је потребно да доставе мишљење о закључењу малољетничког брака.

- До сада у овој години није примљен ниједан захтјев, док је прошле године Центар дао два позитивна одговора за закључење малољетничког брака. Мишљење се обрађује са социјалног, психолошког и другог стручног аспекта и доставља суду, који одлуку најчешће заснива на нашем стручном мишљењу - рекли су из Центра за социјални рад.

Ипак, ове бројке не показују стварно стање.

- Постоје случајеви да малољетна лица заснују ванбрачну заједницу, о чему Центар ријетко има сазнања, јер не постоје званичне евиденције о броју таквих заједица - казали су из Центра.

Додали су да када дођу до сазнања да је малољетна особа ступила у ванбрачну заједницу са пунољетном особом, предузимају радње из области породично-правне заштите.

- Изузетно је важно провјеравати да ли се ради о дјетету млађем од 16 година, јер је према одредбама Кривичног законика Републике Српске прописано да се оваква ванбрачна заједница сматра кривичним дјелом - истакли су из Центра.

Из Одјељења за општу управу рекли су за “Глас Српске” да током ове године на подручју града није склопљен ниједан малољетнички брак.

- Од 2019. године склопљен је само један малољетнички брак, и то на руралном подручју Бањалуке, у једној од мјесних канцеларија, у којем је млада била малољетна, а младожења пунољетан. Подсјећамо да је малољетство једна да сметњи за закључивање брака - казали су из Одјељења.

Истакли су да у пракси малољетници који желе да закључе брак или њихови родитељи треба да се обрате суду за дозволу.

Психолог Александар Милић каже за “Глас Српске” да је младалачка љубав интензивнија када се заљубљени мање познају и мање виде различите особине једни код других.

- Засјењени таквом љубављу, они улазе у малољетничке бракове. Зато је неопходна едукација у школама путем радионица. Родитељи и наставници довољно не уче дјецу да би они увидјели шта такви односи заправо доносе - закључио је Милић.

Прописи

Из Центра за социјални рад рекли су да је Породичним законом прописано да брак може закључити и лице које није навршило 18 година живота.

- Из оправданих разлога суд може у ванпарничном поступку дозволити закључење брака малољетнику старијем од 16 година, ако утврди да је то лице тјелесно и душевно способно за вршење права и дужности које произлазе из брака - казали су из Центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана