Малишани великог срца помажу Сергеју Ступару

ГС
Малишани великог срца помажу Сергеју Ступару

БАЊАЛУКА - Да се емпатија учи још у најранијем добу, својим примјером показују ученици трећег разреда ОШ "Георги Стојков Раковски", који су са својом учитељицом Силвијом Нинковић кроз многобројне радионице направили декоративне вјешалице за кључеве и накит, а сва средства од продаје ових уникатних ручних радова биће прослијеђена за наставак лијечења младог Бањалучанина Сергеја Ступара.

Силвија Нинковић, учитељица трећег три одјељења у овој образовној установи, каже у разговору за "Независне новине" да је ово генерација дјеце која жели да учествује у свим активностима, али и да има одличну сарадњу и са родитељима, те да су заједно одлучили да дјечје радове продају и онлajн на Инстаграму.

"Имали смо и мали базар, који је реализован када је била приредба 'Дан ученичких постигнућа', и продали све изложене радове и успјешно започели нашу акцију. Отворили смо и Инстаграм профил који носи назив 'Дјечија моћ - велика помоћ', гдје заинтересовани могу да виде и купе радове онлине јер долази крај школске године и лакше нам је радове продавати на тај начин. Добили смо подршку од 'X Еxпресс' брзе поште, која неће наплаћивати доставу, и заиста сам била изненађена када су пристали и хвала им на томе. Добили смо подршку и од "Пошта Српске", те ћемо радове изложити у њиховој пословници у Новој вароши, да бисмо и на тај начин остварили продају и сакупили средства за Сергејево лијечење. Велике вјешалице коштају десет КМ, а оне мање су седам КМ", каже Нинковићева.

Истиче да је примаран циљ помоћи Сергеју да се сакупе средства за његово лијечење у иностранству, али и развијање емпатије код дјеце.

"Идеја за декоративне вјешалице настала је након што смо мајкама поводом Дана жена правили поклоне и видјела сам код школског мајстора у радионици да имају слободне летвице. Одлучили смо да их обојимо, ставимо кукице и направимо сталак за поклон мајкама, а касније ми је дошла идеја да то искористимо за продају, а средства да прослиједимо за лијечење Сергеја", прича Нинковићева и додаје да су цијену одредили симболично, у договору са родитељима.

"Поред емпатије, циљ нам је дјеца што мање времена проводе на мобилним телефонима, јер дјеца желе да учествују, али она хоће активности и зато их у активности треба и укључити. Нећете много постићи ако дјетету кажете да не користи телефон, већ му морате дати нешто да ради да тај мобилни телефон не би користио", објашњава она.

Истиче да су кукице, материјал и боје за вјешалице обезбиједили родитељи дјеце.

"Родитељи су учествовали у радионици при монтирању кукица, али декоративни дио и све што је у бојама и шарама, то су све урадила дјеца и то уназад неких мјесец дана", прича поносна учитељица.

Додаје да малишани махом имају девет или десет година, као и да су они били ти који су одлучили да се средства прикупљају за Сергеја и да су све декоративне вјешалице плод рада малих дјечјих руку, али и великог срца.

"Ја њих увијек све питам и ништа не радим мимо њихове воље и радим на томе да развијају самопоуздање, али и емпатију, и то је мој мали допринос њима даље у животу. Планирамо и за крај школске године да направимо мало већи базар, а придружиће ми се и учитељица Жана из петог три са својом ученицима, и они ће направити још радова, па ћемо на нивоу школе одржати базар", прича Нинковићева и додаје да је у сталном контакту са Сергејевом мајком, која је захвална на свему што су дјеца урадила.

Подсјећамо, за лијечење Сергеја Ступара покренут је хуманитарни број 1413 који је активан до краја јуна, а сви заинтересовани уплате могу да изврше и на сљедеће рачуне на име Свјетлана Ступар:

Адреса: Др Славка Пиштељића бр. 33, Слатина

Raiffeisen bank:1613000045479669

NLB Banka: 5710100000072523

Devizni kod NLB banke:

IBAN: BA 395620998165705225

SWIFT BIC: RAZBBA22

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана