Мали »туристи« уживали у љепотама Бањалуке

Данијела Стоканић
Мали »туристи« уживали у љепотама Бањалуке

Бањалука - Малишани из вртића "Маслачак" уживали су јуче на почетку акције туристичких организација града и Републике Српске "Мала Бањалука", у свим љепотама и чарима свога града.

Видјели су како настаје и како се пече бањалучки ћевап, израду змијањског веза и ткање, како је настао дајак, гдје се чувају књиге, како настају представа и лутке.  

Жеља организатора овог пројекта је да, прије свега, најмлађе упознају и уче што више о материјалном и нематеријалном насљеђу средине у којој живе. У чаролијама града идућих дана уживаће и малишани из осталих бањалучких вртића, а све у друштву  за ову прилику посебног туристичког водича у костиму "змаја".

Један од 20 "малих туриста" Нађа Поповић није крила одушевљење и срећу што је заједно са другарима била на излету.

- Срећна сам јер сам упознала неке ствари које до сада нисам знала. Занимљиво ми је било какао оне тете шију гардеробу и како у роштиљници пеку ћевапе  - истакла је Повићева, која није скидала осмијех са лица.

Њен другар Вељко Лукић похвалио се да зна за шта служе велике зграде у центру града, односно Градска управа и Храм Христа Спаситеља...

- Тамо су се вјенчали моји мама и тата - рекао је стидљивим гласом.

Психолог и васпитач у вртићу "Маслачак" Лара Пејић истакла је да су малишани били много узбуђени, а исто тако и спремни да открију многе љепоте којим обилује град.

- Смисао шетње је да малишани развију љубав према граду и да науче шта је то туризам и шта значи бити туриста - рекла је Пејићева.

Додала је да су сви малишани добили пасош, на који су, након обиласка одређене дестинације, добили су печат.

Водич ове, као и осталих група малих "туриста", Зоран Санковић који је био обучен у костим змаја због тога што је то асоцијација на легенду о настанку имена града.

- Тражили смо најједноставнији начин како би дјеца предшколског узраста могла да доживе свој град. Изабрали смо причу, гдје су Бањалука и дајак чамац настали по имену новорођенчета дива, који се звао Бањалукан, а којега је дајак чамац за вријеме потопа спасио - објаснио је службеник ТОБЛ-а Санковић.

Додао је ово само почетак, те да ће ову идеју проширити и на основне школе.

Пасош

Свака предшколска установа, односно васпитачи у договору са дјецом, ће прије самог излета у град дефинисати пет дестинација које желе да посјете. Зато су у такозваном "пасошу" садржани подаци о дјетету, назив обданишта и локације које су обишли током излета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана