Мали подвожњак, велика опасност

Данијела Стоканић
Мали подвожњак, велика опасност

Бањалука - Погибија Драгана Бранковића који се комбијем забио у жељезнички подвожњак у улици Вељка Млађеновића у насељу Ада поново је у први план ставио потребу реконструкције ове саобраћајнице.

На то су до сада указивали бројни возачи који својим комбијима и теретним возилима морају заобилазним путевима до пословне зоне "Инцел" јер испод подвожњака могу проћи возила висине свега 2,2 метра. А да је овај мањи мост велика опасност свједочи и чињеница да су се за кратко вријеме десиле три саобраћајне незгоде са трагичним посљедицама.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја Миленко Јаћимовић истакао је да се под хитно треба порадити на висини пролаза испод жељезничког надвожњака.

- Давно је требало кренути са корекцијом висине овог  прелаза. Рецимо, да би се добило на висини потребно је поткопати саобраћајницу али и проширити је. Она је веома уска и као таква представља проблем и возачима аутомобила - рекао је Јаћимовић.

Додао је да је пржуни надвожњак изграђен у периоду када се ова саобраћајница сматрала споредном, куда се саобраћај фактички није ни одвијао.

- Недалеко од овог моста постављени су саобраћајни знакови коју упозоравају возаче на висину пролаза. Међутим, саобраћајна сигнализација се мијења ако не испуњава жељени ефекат, што значи да је на том мјесту требало нешто одавно предузети - рекао је Јаћимовић.

Истакао је да овај проблем, поред Градске управе, у надлежности и "Жељезница РС".

Директор "Жељезница РС" Драган Савановић рекао је да је надвожњак онакав какав јесте и да било какве корекције диктира пруга.

- Пруга се не смије дизати у спуштати. Једино што се може урадити је поткопати површину испод надвожњака, али да се при томе не дира пруга. Међутим, то је у надлежности града Бањалука - поручио је Савановић.

Додао је да су возачи у сваком случају упозорени са саобраћајном сигнализацијом, те да није њихова ствар то што  не поштују упозорења на путу.

Предсједник мјесне заједнице Ада Вито Пејаковић каже да је овај пролаз годинама њихов горући проблем, те да су узалуд бројни апели.

- Од града годинама тражимо да се продуби пролаз испод надвожњака. Међутим, они стално понављају како за то немају новца - рекао је Пејаковић.

Додао је да у вези са овим пролазом највише гријеше људи који баш најбоље не познају терен.

До закључења овог броја из Градске управе Бањалука нисмо добили одговор да ли ће ускоро доћи до корекције надвожњака у насељу Ада.

Расвјета

Вито Пејаковић истиче да улица Вељка Млађеновића није освијетљена нити има тротоар.

- Највише страхујем за дјецу која свакодневно пролазе овом улицом. Тротоар је пријеко потребан а све указује на то да је онда и улицу неопходно проширити - истакао је  Пејаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана