"Мале интервенције" уљепшавају град

Илијана Божић
"Мале интервенције" уљепшавају град

БАЊАЛУКА - Тим за мале интервенције намјерава да у идућој години спроведе најмање осам "малих интервенција", у наставку овог иновативног пројекта.

Из тима су истакли да ће у 2020. години "мале интервенције" бити подијељене у три групе.

- Прва група се односи на радионице са студентима и волонтерима, друга обухвата радне акције за грађане и конкретне активности у градском простору, а трећа подразумијева организацију јавних конкурса за дизајн рјешења одређених локација у граду - истакли су из Тима за мале интервенције.

У првом кварталу 2020. године започеће четири нова пројекта, да би током године, сходно прикупљеном новцу, реализовали барем још четири пројекта. 

- Пројекти које прво намјеравамо да спроведемо су "Додирни Врбас", "Кружни ток", "Урбани џепни парк" и "Арт џеп" - рекли су из тима. 

Додали су да "Додирни Врбас" представља низ интервенција на десној обали Врбаса који обухвата структуре уз воду, селектоване и реализоване уз помоћ грађана. 

- "Урбани џепни парк" односи се на зелени сквер у улици Краља Алфонса 13. који би, уз квалитетна дизајнерска рјешења, требало да постане мала зелена оаза у центру града - рекли су из овог тима.

Нагласили су да је "Кружни ток" пројекат који тражи јединствена дизајнерска рјешења за постојећа и нова кружна острва кроз отворене и позивне конкурсе за умјетнике, архитекте и пејзажне архитекте.

- "Арт џеп" подразумијева уређење урбаног џепа уз Батин пролаз, а реализује се у сарадњи АГГФ-а и умјетника кроз вишемјесечну интердисциплинарну радионицу - истакли су из тима.

Додали су да је сљедеће године планирана и реализација пројеката "Зелена рупа", "Мислилац", "Зелени паркинг", "Улична галерија", "Пази, степенице", "Паркић-бајпас", "УНИпарк", "Артконтејнер" и "Удоми дрво".

- Биће настављени пројекти "Поспремање града", "Три пасажа" и "Вода против пластике" - истакли су из тима.

Током ове године Тим за мале интервенције успјешно је реализовао пет пројеката: "Паркић 2", "Поспремање града", "Вода против пластике", "Три пасажа" и изградња амфитеатра на отвореном. Истовремено, идентификовано је више од 150 локација са значајним потенцијалом за мале интервенције.
 

МЗ Центар 2 

Предсједник Савјета МЗ Центар 2 Лазо Рољић казао је да у овом насељу претходним пројектом није урађено ништа, јер је предузетник који је конкурисао одустао од пројекта. 

- Добили смо нови пројекат од 3.000 КМ. Желимо да реализујемо идеје, с тим да одустајемо од платана јер заузимају велики простор. Биће постављене и двије клупе у улици Краља Петра Првог Карађорђевића 109, 113, 115 - рекао је Рољић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана