Магацин у Пољопривредној школи пун зимнице, купаца све више

Јана Кезић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Магацин Пољопривредне школе и ове јесени препун је шарених теглица ајвара, киселих краставаца, паприка, сокова и ликера, које су марљиви ђаци припремали у склопу практичне наставе, а ови производи могу се и купити по повољним цијенама.

Наиме, ученици ове школе имају практичну наставу, у којој пролазе кроз цијели процес производње, од садње поврћа и воћа, преко убирања плодова, до спремања зимнице и сокова. Директор Пољопривредне школе Бојан Бакал каже за "Глас Српске" да је ова школа, као једна од најстаријих у Српској, посљедњих година уложила много у квалитет практичне наставе.

- Жеља нам је била да од наших производа, који нам долазе из пластеничке или отворене производње, добијемо што више финалних производа те да на тај начин ученицима показујемо како једноставно могу да производе храну - рекао је Бакал. Појаснио је да ученици могу да виде цијели процес, од узгоја сировине до готовог производа.

- Код дјеце постоји интересовање, пракса им је све интересантнија, а свима нам је жеља да ђаци по завршетку школе буду што спремнији за реални сектор - казао је Бакал.

Додао је да ђаци кроз праксу и дружење стичу нова знања и радне навике. Због великог интересовања за ове производе, како каже, сваке године повећавају производњу за око 20 одсто.

- Немамо проблем са пласманом робе, купци препознају квалитет. Покушавамо да цијене буду оптималне, да покријемо трошкове и да ученицима обезбиједимо одласке на сајмове и фестивале, бесплатне карате, плаћене матурске вечери и екскурзије. Зарађеним новцем успијевамо да и социјално угроженим ученицима обезбиједимо ужину у школи - каже Бакал.

Професор практичне наставе Немања Јелић каже да су усавршили прераду, док су са друге стране смањили производњу свјежег поврћа и воћа.

- У кругу школе посадили су парадајз, паприку, краставац, фефероне, блитву и млади лук, расад, а понекад и купус. Све то стиже у радионицу, гдје то прерађујемо са дјецом - рекао је Јелић. Осим прераде воћа и поврћа, имају и производњу сира те школску пекару.

- Набавили смо и млин за брашно, а у плану је и покретање пиваре - казао је Јелић. Професорица Зорица Вуковић каже да школа располаже са девет пластеника, од по 400, 200 и 100 квадрата површине.

- Тренутно је у њима посијана зелена салата и шпинат, а на реду је лук - казала је Вуковићева.

Ученица четвртог разреда Ања Јанковић каже да на пракси тренутно производе сок од јабуке.

- Прије тога смо киселили паприке и краставце. На часовима нам је занимљиво и свашта научимо - рекла је Јанковићева.

Продаја

Ученица Ања Јанковић каже да их често питају гдје се могу купити њихови производи.

- Имамо школски магацин у којем продајемо све што направимо. Купци могу доћи радним раднима од седам до 15 часова - рекла је Јанковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана