У функцији девет стационарних радара на подручју Бањалуке

Срна
У функцији девет стационарних радара на подручју Бањалуке

БАЊАЛУКА - На подручју Бањалуке од данас је у функцији стационарни радарски систем који ће евидентирати прекршаје непрописне брзине и непоштовања забране пролаза кроз црвено свјетло на раскрсницама.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је систем симобилично у рад пуштен првог дана нове школске године, јер је његов основни циљ повећање безбједности у саобраћају.

"Данас смо пустили у рад први дио из система унапређења безбједности саобраћаја у цијелој Републици Српској. Од 100 стационарних камера и десет пресретача, данас је у овај систем увезано девет стационарних камера у Бањалуци, од 25 колико ће се налазити на подручују бањалучке Полицијске управе", рекао је Лукач новинарима након промоције новог стационалног радарског система.

Према његовим ријечима, остали стационари радари, који су распоређени по свим дијеловима Српске, биће успостављени у систем до краја године.

"Сви ће бити увезани у један дежурни оперативни центар, који у сваком тренутку може да прати и контролише све што се дешава на нашим путевима, што ће нам омогућити чак и да реагујемо у случају евентуалне саобраћајне несреће у видном пољу камера", објаснио је Лукач.

Лукач је нагласио да ће систем допринијети бољој безбједности свих учесника у саобраћају, те позвао возаче да поштују прописе ограничења брзине, јер је, како је навео, неприлагођена брзина узрочник највећег броја несрећа са тешким посљедицама.

"Схватили смо то у МУП-у и годинама уназад упостављамо савремене техничке системе да би допринијели безбједности саобраћаја. Подсјетићу да је након завршетка рата, на нашим путевима годишње гинуло више од 250 људи, да би прије пет, шест година тај број био 150", рекао је Лукач.

Он је додао да је захваљујући системима контроле број погинулих на путевима смањен на 101, колико је смртно страдало прошле године.

"Али, када вам погине 100 људи на путевима у саобраћају годишње, то је огроман број. Морамо сви да се потрудимо да то сведемо на минимум. Управо успостављањем оваквих система, али и поштовањем прописа, можемо да успотавимо бољу безбједност саобраћаја", поновио је Лукач.

Он је истакао да је од данас у пуној функцији широм Републике Српске десет пресретача који неће заустављати возила, већ ће у вожњи снимати све који чине прекрашаје и казне достављати на кућну адресу.

Лукач је навео да је Влада Републике Српске, финансирањем оваквог система, направила огроман искорак у области безбједности саобраћаја.

Девет радара на подручју града стационирани су у Крфској улици, затим улицама Младена Стојановића, Књаза Милоша и Пут српских бранилаца, те на магистралним путевима у Карановцу, Залужанима, Пиљагићима, Драгочају и Зеленом Виру.

У МУП-у Српске наводе да стационарни радарски систем има могућност аутоматске детекције брзине, за сва возила у видном пољу, до 320 километара на час, у свим саобраћајним тракама које су у видном пољу радара, у доласку и одласку.

Радарски систем детектује непоштовање забране пролаза на семафорима, препознавање регистарских ознака за сва возила у доласку и одласку, надзор и снимање, те аутоматски пренос података и слично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана