Луди камен прије пунољетства у Бањалуци постао историја

Јана Кезић
Луди камен прије пунољетства у Бањалуци постао историја

Ниједан малољетнички пар ове, али ни претходне године, није изговорио судбоносно “да”, а они који би ипак то жељели да учине одгађају стајање на луди камен због процедуре која им се чини компликована.

Ово се може закључити на основу извјештаја из матичне књиге вјенчаних за подручје града и 15 бањалучких мјесних канцеларија. У Одсјеку за грађанска стања, управне послове и правну помоћ Градске управе су за “Глас Српске” казали да су малољетнички бракови, у правилу, врло ријетки.

- Постоје случајеви да се малољетници распитују о условима за закључење брака, али када сазнају да претходно морају имати одлуку суда којом се дозвољава брак, уз претходно прибављено мишљење старатеља, најчешће одустају због процедуре која им се чини компликована - казали су у овом одсјеку.

Из Центра за социјални рад су истакли да су 2020. обрадили два мишљења за закључење малољетничког брака, док је у 2021. и овој години запримљен по један захтјев. Међутим, то није реалан показатељ ситуације јер, како додају, постоје случајеви када малољетници заснују ванбрачну заједницу, о чему Центар ријетко има сазнања. Истичу да не постоје званичне евиденције о броју заснованих ванбрачних заједица.

- Из досадашње праксе Центра, најчешћи разлог за закључење брака била је трудноћа. Малољетна лица која желе да ступе у брак најчешће долазе из приградских и сеоских средина, те из дисфункционалних породица, гдје има насиља, алкохолизма и слично - рекли су у Центру. 

Психолог Александар Милић рекао је за “Глас Српске” да подаци, према којима није било малољетничких бракова, охрабрују и говоре да имамо боље ефекте у здравом одрастању.

- Без обзира на све, не можемо рећи да се то неће поновити и да су ти бракови потпуно искоријењени - рекао је Милић.

Објаснио је да су за малољетнике уласци у поједине ситуације, попут раних веза, бракова и зачећа, ризични.

- Они у тим ситуацијама не могу поступити као зрели људи, јер је ипак ријеч о малољетницима који су још неформиране личности и немају изграђене ставове и мишљења - казао  је Милић додајући да је неопходна едукација у школама путем радионица, гдје ће се говорити о здравом стилу живота.

Социолог Драго Вуковић каже да је то што није било малољетничких бракова добра вијест те истиче да су такви бракови, ипак, једним дијелом дио наших обичаја и традиције.

- По нашим обичајима, дијете чим се роди, већ се знало у коју кућу иде, али је добро да више нема малољетничких бракова, јер је то незрела заједница - рекао је Вуковић. Додао је да је брак код нас генерално у кризи па неријетко и зрели људи имају проблем, јер више нема традиционалних односа који су карактерисали брак. 

- Имамо нове односе слободе и демократије, а онда долази до кризе брака. Људи све касније склапају бракове, а с друге стране, брзо се разводе и то је појава модерног времена - рекао је Вуковић. 

Трудноћа

Александар Милић каже да малољетнице трудноћом обично буду изненађене и истраумиране.

- Нису били обавијештени о томе које су посљедице ступања у ране сексуалне односе и онда буду у стању које је узроковано тешком траумом, страхом и несигурношћу, а све се то онда одражава на социјално повлачење - рекао је Милић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана