Лоше вријеме одгодило замјену зимских гума

Јана Кезић
Лоше вријеме одгодило замјену зимских гума

Власници путничких и теретних возила у Бањалуци мање су ажурни него зимус те још не посјећују ауто-сервисе у већем броју како би зимске гуме замијенили љетним.

Потврђују ово за “Глас Српске” бројни вулканизери у граду који истичу да возачи не журе на замјену пнеуматика, махом због лоших временских прилика, али и зато што их прописи не приморавају на то. Додају и да нису мијењали цијене својих услуга у односу на раније.

Зимска опрема на путевима Српске и БиХ, према закону, није обавезна од 1. априла. Ипак, замјена зимских гума љетним се савјетује, јер се на тај начин смањује ризик од саобраћајних несрећа.

У вулканизерској радњи “Нено” кажу да у прољеће увијек буду мање гужве него зими.

- Половина возача ни не мијења те гуме, калкулишу јер их на то не тјера закон - рекли су у овој радњи додајући да цијене услуга нису мијењали.

У ауто-праоници и вулканизерској радњи “Стоп” кажу да првих дана априла није било појачаних гужви.

- Промјеном времена, посљедњих дана појачано је и интересовање за замјену гума - рекли су у овој радњи. Додали су да имају више посјета него лани, вјероватно због специфичности услуге коју нуде.

- Нудимо јединствену услугу, јер радимо 24 сата на дан - рекли су у овој радњи. Истакли су да је посљедње повећање цијена услуга било пред почетак зимске сезоне.

- Замјена гума креће се од 10 до 25 КМ по точку у зависности од величине, а у ту цијену је укључена монтажа, демонтажа и баланс - рекли су у “Стопу”.

У ауто-сервису и вулканизерској радњи “Мишко” истичу да током мијењања љетних гума никада нису велике гужве као у случају зимских.

- Али има посла. Цијене су као и лани, а покушавамо да их не повећавамо - казали су у овој радњи. Истакли су да замјена гума кошта од 40 до 60 КМ за све четири точка.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић за “Глас” каже да возачи не журе са замјеном гума због времена, које је претходних дана више личило на зимско него на прољетно.

- Вожња са зимским гумама не утиче значајно на безбједност, па није ни прописано да се кажњава законом и чим се не кажњава, није ни толика журба за замјеном - рекао је Радовић. Додао је да ту има и економских разлога, јер су цијене свега отишле горе, па тако и замјена гума није више тако јефтина.

- Још ако су љетне гуме дотрајале, па се морају купити нове, није ни чудо што не журе да мијењају гуме. Вјерујемо да ће у наредним седмицама већина замијенити гуме - рекао је Радовић додајући да се зимска гума више троши на високим температурама.

Возачи

Марко Станић из Борика каже да је гуме на возилу замијенио прије неколико дана.

- С обзиром на то да зима није била јака, гуме су могле и прије бити замијењене, али због законске обавезе чекао сам 1. април, када је законски могуће скинути зимске гуме. Цијене монтаже у односу на зимске гуме нису се мијењале, али морамо сам купити двије нове гуме. Цијене по комаду више су за 15 КМ - рекао је Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана