Лоптом и игром против стигме

Александра Тодоровић
Лоптом и игром против стигме

БАЊАЛУКА - “Даун синдром центар” Бањалука организоваће 13. фебруара несвакидашњу утакмицу између женског фудбалског тима “Даун синдром центра” и екипе састављене од представница Владе Републике Српске.

Директор овог центра Зоран Јелић рекао је за “Глас Српске” да ће се меч одиграти у спортској дворани кампуса бањалучког Универзитета.

- Утакмица је један од највећих антистигма пројеката, који ће двоструко утицати на сузбијање дискриминације и предрасуда према особама са Дауновим синдромом, али и према женама - казао је Јелић.

“Даун синдром центар” у склопу социјалне рехабилитације покренуо је 2019. Школу спорта у којој први пут у региону прилику да играју фудбал имају дјевојке, које три пута седмично тренирају са члановима мушке школе фудбала.

- Шест дама из нашег центра се већ мјесец дана спрема да заигра фудбал, раме уз раме са министрима и функционерима - рекао је Јелић.

Према његовим ријечима, у тиму “Даун синдром центра” биће директорица Центра за социјални рад Бањалука Ирена Јолџић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ, архитекта Здравка Јелић и друге успјешне жене.

- Ово ће бити посебно занимљив догађај јер ће заиграти сестра против сестре, односно за наш тим ће играти Ирена Јолџић, а њена сестра, министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, играће у супротном тиму - нагласио је Јелић.

Према ријечима организатора, ова утакмица је “права жива инклузија” која ће допринијети рушењу предрасуда, те подићи свијест грађана у односу на особе са сметњама у развоју, а њиховим породицама биће морална подршка у борби против проблема са којима се свакодневно сусрећу.

- Спортом се даје могућност овим дивним људима да схвате да имају потенцијал којим ће ојачати самопоуздање које им је потребно да се изборе са стварима које их деградирају, дискриминишу, изазивају стид и срам, изолују их од друштвеног живота - нагласио је Јелић.

Иако ће заиграти у супротним тимовима, сви имају један заједнички циљ, а то је подизање свијести људи о особама са Дауновим синдромом.

- Посебно сам поносан на овај турнир јер ће родитељима указати на значај спорта у животу дјеце и на потенцијал који у себи носе - нагласио је Јелић.

Додао је да су добили позив из Москве да крајем јуна одиграју прву пријатељску утакмицу, уколико епидемиолошки услови то буду дозвољавали.

Утакмица

Прошле године одиграна је утакмица са тимом Владе Републике Српске, у којој је екипа “Даун синдром центра” Бањалука побиједила резултатом 5:2. Чланови овог центра су равноправно, са министрима и осталим функционерима, одмјерили снаге на терену.

- Одиграли смо сјајну утакмицу и извојевали побједу, а селектор и капитен тима Владе био је министар правде РС Антон Касиповић - каже Зоран Јелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана