Локали отворени до ситних сати

Александар Стојановић
Локали отворени до ситних сати

БАЊАЛУКА - У јеку зимске сезоне и новогодишњих празника, када се очекује велики број туриста у граду на Врбасу, радно вријеме угоститељских објеката, сем оних који су смјештени у стамбеним зградама, од данас до 15. јануара биће продужено у односу на оно прописано одлуком о радном времену. Угоститељи ће моћи да раде 24 часа дневно 1, 2, 7. и 14. јануара, док ће осталим данима рад угоститељских објеката бити продужен за сат.

- Ресторани и кафићи ће моћи да раде од седам до један час послије поноћи радним данима, а викендом до два часа послије поноћи, а угоститељским објектима којима је додијељен знак квалитета “златна кашика” дозвољено радно вријеме биће од седам до два часа, односно викендом до три часа иза поноћи - саопштили су из Градске управе.

Овом одлуком прописано је да ће ноћни клубови, дискотеке и ноћни барови имати прилику да раде од 19 до четири, односно пет часова иза поноћи.

- Овај закључак је донесен на захтјев Туристичке организације, а он не важи за угоститељске објекте који су смјештени у пословним просторима зграда и њихово радно вријеме остаје исто, односно од седам до 23 часа - закључују из Градске управе.

Ова одлука је обрадовала угоститеље, а предсједник Удружења угоститеља Жељко Татић истиче да је ово прилика да власници, али и радници кафића и ресторана, више зараде током новогодишњих и божићних празника.

- Добро је да је Градска управа донијела овакву одлуку, али ми угоститељи сматрамо да би радно вријеме током читаве године требало да буде дуже. Ако желимо град који ће туристи посјећивати и потрошити одређен износ новца, то је немогуће ако своје објекте морамо затворити у 22 часа - казао је Татић.

Он додаје да је парадокс да пекаре имају дозволу да раде 24 часа, док угоститељи због прописа морају затворити објекат раније.

- Не видим ништа спорно да кафићи и ресторани раде дуже, јер нико не долази у неки град да би ноћ провео у хотелу. Ако се не нарушава јавни ред и мир, мислим да би радно вријеме требало да буде неограничено, а самим тим бисмо привукли већи број туриста и много више новца би остајало у нашем граду - казао је Татић и додао да би таква одлука довела до повећања запослености, прихода и за буџет града и државе кроз наплату доприноса и такси које би таква одлука захтијевала.

 

Лоша наплата такси

На састанку представника угоститеља и Градске управе ранијих година договорено је да објекти који организују свирке уживо у својим локалима граду плаћају посебну таксу, међутим већина власника ту одлуку не поштује.

- На тај начин смо жељели да и град има користи од многобројних наступа, међутим спровођење те одлуке је веома лоше - казао је предсједник Удружења угоститеља Жељко Татић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана