Локација за нову школу за Аду и Старчевицу до краја године

Весна Поповић
Локација за нову школу за Аду и Старчевицу до краја године

Бањалука - Локација на којој ће бити изграђена нова школа за уписно подручје Ада и Старчевица биће позната до краја године. Нова образовна установа неопходна је да би се растеретила ОШ "Бранко Радичевић" у којој се већ годинама настава одвија у неколико смјена због превеликог броја ученика.

Како незванично сазнајемо, једна од потенцијалних локација за нову школу се налази у кругу зграда које су у Ади изграђене за стамбено збрињавање породица погинулих бораца и РВИ, а друга у улици Ада.

В.д. начелника Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац није желио да прецизира које локације се разматрају за ту намјену.

- Радни тим којег је именовао градоначелник Игор Радојичић увелико припрема приједлог за рјешење тог питања и очекујем да ће он бити готов до краја ове календарске године - казао је Бањац.

Додао је да се још прикупљају информације и анализирају подаци.

- Желимо да направимо што квалитетнију процјену за изградњу нове школе. Нарочито је битно истражити локације и утврдити да ли су чисти имовинско-правни односи, да ли регулациони планови дозвољавају изградњу таквог садржаја, те каква је опремљеност локације комуналном и путном инфраструктуром - објаснио је Бањац.

Напоменуо је да се у наредном периоду припремају нова уписна подручја за основне школе која ће утицати на број ученика у школама и на одређивање локације за нову школу.

- Капацитет новог објекта ће зависити од броја дјеце која ће се уписивати у ту школу - додао је Бањац.

У насељу Ада не постоји основна школа тако да се ђаци из ове мјесне заједнице уписују у школе "Бранко Радичевић" на Старчевици или "Станко Ракита" у Врбањи.

Мјештанка Аде Драгана Ожеговић сматра да је крајње вријеме да ово насеље добије школу.

- Похађала сам школу у Врбањи, а велики број мојих пријатеља ишао је на Старчевицу. Обје школе су далеко и незгодно је за мању дјецу да иду сама. Идуће године моје дијете треба да крене у први разред и надам се да ће до тада у Ади бити изграђена нова школа - казала је Ожеговићева.

Недостатак учионица

Због великог прилива ђака из оба насеља потешкоће се јављају у ОШ "Бранко Радичевић" која нема довољно учионица да смјести све основце. Чак су морали укинути и продужени боравак како би те учионице искористили за наставу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана