Људи пију отопљен снијег, а стоку напајају на локвама

Јелена Бјелица
Људи пију отопљен снијег, а стоку напајају на локвама

Мјештани већег дијела Стричића су више од мјесец у агонији јер немају воде ни за пиће ни за стоку. Пијемо отопљен снијег, а стоку напајам на локвама. Одјељење за Цивилну заштиту нас је обмануло јер је обећало још у прошли понедјељак довести 15 цистерни са водом, али нису још иако је свако домаћинство за превоз платило по 40 КМ.

Рекао је ово за "Глас Српске" предсједник мјесне заједнице Стричићи Ранко Сладојевић.

- Не знамо више шта да радимо. Јуче сам звао шефа Цивилне заштите и неко од њих ми је рекао да те цистерне нећемо ни добити јер су они били у Стричићима и видјели да још има снијега, а самим тим и воде. Није ми јасно како су они могли закључити да има воде, а да наше бунареве нису ни погледали - истиче Сладојевић.

Додао је да је снијега све мање, а и локве са кишницом полако пресушују.

- Наши базени и бунареви у којима се сакупљала кишница одавно су пресушили. Имам 17 говеда и то је веома тешко напојити. Сваки дан морам да идем у центар Стричића, гдје постоји мањи водоводни систем и довозим по 1.000 литара воде - нагласио је Сладојевић.

Екипа "Гласа Српске" затекла је старицу Љубу Сладојевић како са кантом стоји испод крова и чека да се отопљени снијег слије како би то користила за пиће.

- То нам је једина вода за пиће. Ви, када бисте је сада пробали, не бисте је могли пити, али ми смо навикли, шта ћемо кад другу воду немамо. Највећи проблем ми је то што имам доста стоке, а тешко је наћи воду за њу - каже Сладојевићева.

Милан Лазичић из засеока Лазичићи, које припада МЗ Стричићи, каже да има око 200 оваца и десет говеда и не зна како више да ријеши проблем недостатка воде.

- Откад знам за себе ми мучимо муку са водом, а никад нико нам није послао ниједну цистерну воде помоћи. Ове године су базени са кишницом рано пресушили и не знам више шта ћемо - огорчен је Лазичић.

Мјештанка засеока Савановићи Јелена Савановић каже да су прије десетак дана дали новац да им довезу воду у цистернама, али је још нису добили и не знају зашто.

- Веома тешко је у 21. вијеку живјети без воде. Немамо ни ми шта да пијемо, а камоли стока. Машину не могу да укључим да веш оперем, патимо се - наглашава Савановићева.

У Одјељењу за Цивилну заштиту су нам рекли да није тачно да су Ранку Сладојевићу рекли да им неће послати воду.

- У току је процедура и мјештани Стричића ће за који дан добити цистерне са водом - рекли су кратко у Одјељењу за Цивилну заштиту.

Скупе цистерне

Више од 80 одсто становника Стричића нема воду, а ова МЗ тренутно броји око 100 становника. Изграђен водоводни систем постоји само у центру. Цистерне за воду коштају 200 КМ, а једном домаћинству могу да буду четири-пет дана. То нам је прескупо да плаћамо па зато од града тражимо да нам помогну у плаћању једног дијела за цистерне - каже Сладојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана