Љубо Нинковић, предсједник Скупштине града Бањалука: Не могу нијемо да гледам шта ради градоначелник

Милош Васиљевић
Љубо Нинковић, предсједник Скупштине града Бањалука: Не могу нијемо да гледам шта ради градоначелник

Нисам очекивао овакво понашање Градске управе, а због њиховог недомаћинског трошења новца Бањалучани су вишемилионски оштећени. Годину дана је прошло у политичкој борби, гдје са друге стране имамо неспособну градску администрацију која је ту да би рјешавала личне интересе, а какав сам био предсједник Скупштине града нека оцијени јавност и колеге одборници.

Истакао је ово у интервјуу за “Глас Српске” предсједник Скупштине града Љубо Нинковић, додавши да му је жао што су Бањалучани морали да трпе овакву Градску управу.

- Ако бих посматрао догађаје, онда је и прошла година била изазовна, иако није било избора. Кампања никада није ни стајала, а вјерујем да ће и ове године тако бити, а очекујем да ће се додатно захуктати пред саме изборе - рекао је Нинковић.

ГЛАС: Гдје воде препуцавања на релацији Скупштина града - градоначелник. Испаштају ли највише грађани?

НИНКОВИЋ: Имамо вануставне и ванзаконске активности Градске управе па просто нисам у могућности, морално, а ни са аспекта посла који обављам да нијемо гледам са стране шта ради Драшко Станивуковић. Због тога сам одлучио да релевантним институцијама, прије свега Тужилаштву Српске и МУП-у саопштим сва сазнања. То се од мене и очекује, јер обављам одговорну функцију. Ако бих прећутао сва та сазнања, онда бих био саучесник. То није препуцавање, јер ако бих то нијемо посматрао, грађани би испаштали још више. Ако причам само о посљедњој кривичној пријави, по информацијама које имам из посљедњег консолидованог извјештаја о трошењу буџета за девет мјесеци, затим приједлога ребаланса буџета који нам је достављен, ту је више од 16 милиона КМ ванбуџетских средстава који су потрошени.

ГЛАС: Мјесецима се прича о ребалансу буџета за 2023. годину. Ни у вези са овим важним документом нисте имали компромис?

НИНКОВИЋ: Нешто што је противзаконито нема компромис. Тражили смо прије децембра да дође до приједлога ребаланса буџета и то без кредита и тада смо јасни рекли да нећемо да задужујемо грађане Бањалуке. Жељели смо да нам доставе такав акт и радо бисмо расправљали. С друге стране имали смо ситуацију да је градоначелник Драшко Станивуковић својеглаво гурао причу са кредитом па када је видио да ми нећемо то дозволити, онда се вратио на причу са донацијама, а до дан-данас нико од нас није видио доказ да се тих шест милиона слило на рачун града. Све је то била једна фарса, да би ребаланс био усвојен у 2024. години, иако је Министарство финансија рекло да се то не може радити. Имали смо пет покушаја наставка те фамозне сједнице, а одборници су поступили исправно.

ГЛАС: Ваши политички опоненти замјерају Вам да сте могли имати више скупштинских засједања. Како то коментаришете?

НИНКОВИЋ: Шта год да радите знате да увијек може боље, а никад нећу рећи да сам најбоље радио свој посао. Сигурно је да радим посвећено и професионално, прије сваке сједнице извршио сам консултације са шефовима клубова и одборницима, договорио се о терминима који им одговара. Некада је одржавање било и немогуће због обавеза одборника и празника.

Субвенције

ГЛАС: Субвенције за приватне и јавне вртиће биће изједначене. Када ће се то догодити?

НИНКОВИЋ: Одржао сам састанак прије седам дана и предложио рјешење да новац који долази од пореза на непокретности употријебимо да бисмо изједначили субвенције у приватним и јавним вртићима. Градска администрација у протекле три године није изградила ниједан нови вртић, а ми смо дужни да им помогнемо на овај начин, док се на јесен ова власт не промијени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана