Љубитељи природе чистили кањон Тијесно

Агенције
Љубитељи природе чистили кањон Тијесно

БАЊАЛУКА - Чланови Рафтинг клуба Кањон организовали су и заједно са љубитељима природе и еколозима учествују у еколошкој рафтинг регати и чишћењу ријеке Врбас и њене обале у кањону Тијесно.

Александар Пастир, предсједник РК Кањон, који је организатор еко-регате, рекао је да заједничка акција показује како лијепо окружење може да буде још љепше када се смеће покупи и рециклира.

“Другог дана еколошке акције прикупљено је око 150 врећа смећа и огромна количина дрвног отпада, трулих стабала и шибља. Акција се наставља све док кањон Тијесно не буде у потпуности очишћен”, истакао је Пастир.

Додао је да је порука ове акције да очувању животне средине сви могу да допринесу.

“Посљедњих неколико година чистили смо горњи ток ријеке Врбас. Ове године смо се, највише због отпада који су нанијеле поплаве и који смо евидентирали након пуцања заштитних мрежа узводно од ХЕ Бочац, одлучили да приступимо чишћењу корита и приобаља кањона Тијесно. Тиме смо практично почели активности с циљем апликације за  Свјетско првенство 2021. године. Уједно овом акцијом желимо скренути пажњу на важност очувања ријеке Врбас”, рекао  је Пастир.

Зоран Талић, предсједник Скупштине града, рекао је да сви заједно треба  да дамо допринос чистијем Врбасу, јер количина отпада око ријека показује да се можемо и морамо боље и одговорније понашати.

Додао је да се на овај начин подиже свијест да је неопходно водити рачуна о чистоћи ријека и градова.

“Оно што један човјек може да испрља, много других не може да очисти”, рекао је Талић.

Ова акција се, према ријечима организатора, спроводи како би се кањон очистио од отпада и скренула пажња на очување једне од најатрактивнијих спортских и туристичких дестинација у регији.

Овогодишњи еколошки сегмент Иницијативе додатна је мотивација за све актере и ентузијасте јер се очекује да апликација РК Кањон за домаћина Свјетског првенства у рафтингу 2021. године буде успјешна.

Еко-регата почела је у понедјељак, а трајаће до четвртка. Она је дио активности у оквиру Иницијативе за чист Врбас коју су од самог почетка подржали компанија “Coca-Cola HBC B-H” и УНДП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана